9. BUMfest v Žalcu 2015- mednarodni festival tolkalnih skupin (foto,video)


bumfest (16)Bogata mednarodna zasedba, odlični glasbeniki ter močne vibracije, ki so jih oddajli nastopajoči ter publika so te dni preplavili Žalec. V domu II. Slovenskega tabora Žalec se je odvijal 9. mednarodni festival tolkalnih skupin – BUMfest.

Že od leta 2007 v Žalcu vsakoletno poteka mednarodni festival tolkalnih skupin, pod imenom BUMfest. Gre za združitev tolkalne glasbe s pestro mednarodno zasedbo glasbenikov.

Umetniški direktor festivala je Dejan Tamše, ki tudi sam sodeluje s Slovenskim tolkalnim projektom – SToP. S številčno in aktivno ekipo so tudi letos v organizacijo ter izvedbo festivala vložili veliko truda in energije. Ambasador festivala BUMfest je Blaž Švab (ansambel Modrijani), ki je navdušen nad tolkali, o čemer priča dejstvo, da so tolkalci sodelovali tudi na Noči Modrijanov.

bumfest (5)

Letošnji festival, ki je bil deveti zapored, se je odvijal od petka, 23. januarja, pa do nedelje, 25. januarja.

Prvi dan se je v dopoldanskih urah na odru doma II. Slovenskega tabora Žalec, pred polno dvorano mladine predstavila skupina SToP, ki prihaja iz Slovenije. Tolkalna skupina SLOVENSKI TOLKALNI PROJEKT je sestavljena iz akademsko izobraženih tolaklcev, ki skupaj delujejo vse od leta 1999. Poleg klasičnih tolkal uporabljajo tudi posode, pribor, platišča, piščalke, skratka pester nabor vsega, na kar lahko igrajo.

Skupina SToP (Vir: Sherpa BUMfest)
Skupina SToP (Vir: Sherpa BUMfest)

Skupino sestavljajo: Damir Korošec, Matevž Bajde, Franci Krevh, Barbara Kresnik, Tomaž Lojen, Davor Plamberger, Marina Golja in Dejan Tamše.

V večernem delu programa in na otvoritvi festivala se je predstavila Belgijska zasedba 4PK. Ob širokem spektru melodij, ki jih ustvarjajo tolkala ter instrumentalno spremljavo so ustvarili odlično vzdušje.

 

 

Neobjavljena sta se množici predstavila še mlada glasbenika na Tank bobnih ter skriti gost Claudio Spieler, ki prihaja iz Avstrije in navdušuje z obodnim bobnom, ki se imenuje Kanjira.

BUMfest 2015, skupina  QUATUOR BEAT (Vir: Sherpa BUMfest)
BUMfest 2015, skupina QUATUOR BEAT (Vir: Sherpa BUMfest

 

V soboto se je v razprodani dvorani na odru predstavila mlada skupina QUATUOR BEAT, ki prihaja iz Francije ter prejela stoječe ovacije. Skupina je bila ustanovljena leta 2003 in se lahko pohvali z visoko izobraženimi člani ter pestro paleto odlikovanj, ki so jih prejeli na mednarodnih tekmovanjih. Nastopil je tudi BUMfest trio s solistom Claudijem Spielerjem (Avstrija).

Drugi dan festivala so v dopoldanskih urah zaznamovale glasbene delavnice.

Festival je v nedeljo zaključila zasedba SUDAR PERCUSSION in MATEJ MEŠTROVIČ, ki prihaja iz sosednje Hrvaške. Skupino Sudar Percussion sestavljajo izjemni tolkalci, ki jih spremlja eden najvplivnejših skladateljev Matej Meštrovič. Z združitvijo tolkal in klavirja so v dvorani ustvarili odlično vzdušje in na koncu programa prejeli stoječe ovacije.

bumfest (16)

Množičen obisk, odlično vzdušje ter energični glasbeniki so torej te dni preplavili Žalec ter poskrbeli za še en izvrstno izveden festival mednarodnih tolkalnih skupin. Naslednje leto sledi jubilejni BUMfest, deseti zapored. Organizatorji obljubljajo presežek v vseh pogledih, mi pa se veselimo novih raznolikih ritmov tolkal, ki soustvarjajo ritem našega življenja.

Vabimo Vas tudi k ogledu fotogalerije in video posnetka.


[simpleviewer width=100% height=700 id=767]

Anja Vasle

polsi-masaze-klik