Dunajska klasika odzvanjala iz celjskega Narodnega doma (foto in video)


Prejšnji teden je v celjskem Narodnem domu potekal koncert s pomenljivim naslovom Dunajska klasika. Izvrstna solista večera – pianist Denys Masliuk in violinistka Inga Ulokina sta občinstvo popeljala na glasbeno potovanje skozi imenitna dela klasikov in romantikov, ki so ustvarjali oz. bili povezani z eno od najbolj bleščečih glasbenih prestolnic – Dunajem.

Na programu koncertnega večera so bila ciklična solo in komorna  dela iz opusa L. v. Beethovena, J. Brahmsa in drugih velikanov klasične glasbe, katerih življenska in ustvarjalna pot bila povezala z glasbenim življenjem Dunaja.

Koncert se je začel z bravurozno izvedbo 10 variacij na temo Antonio Salieri WoO 73 L. van Beethovena (video spodaj) in nadaljeval s še enim izjemno prepoznavnim delom istega avtorja Sonato v cis molu op.27 št.2 “V mesečini”.

 

Sledila so dela velikih predstavnikov romantike: Mendellsohnove Pesmi brez besed, Brahmsova druga sonata za violino in klavir in Melodija P. I. Čajkovskega.

Publika je navdušeno spremljala koncert in glasbenika nagradila z burnimi aplavzi.

Sledila sta dva dodatka: Brahmsov Scherzo iz sonate FAE in ponovno odkrito delo skladatelja – violinista Oskarja Riedinga, z naslovom Le Depart (video spodaj).

 

Ta skladba je pravi biser salonske miniature, ki je bila zelo popularna na prelomu stoletij, tudi v takratnem Celju. Delo je nastalo namreč prav v Knežjem mestu in je bilo v okviru koncerta v Narodnem domu ponovno predstavljeno celjski publiki.

Video Iliya Voronin

bumfest-zalec-polsi-klik