Festival Celjski grad: Carmina Burana prevzela celjsko občinstvo (foto, video)


V petek zvečer je dvorano Golovec razvnela veličastna Carmina Burana, ki je obiskovalcem prinesla veselje, dramo, solze in smeh. Koncert, ki je potekal v okviru Festivala Celjski grad, so dežne kaplje sicer obsodile na dvorano Golovec, vendar je izvajalce to le še bolj opogumilo.

Carmina Burana je scenska kantata, ki ji je v prejšnjem stoletju dušo vdihnil Carl Orff z uglasbitvijo istoimenske zbirke srednjeveških latinskih pesmi in dramskih besedil. Sam Orff je skladbo podnaslovil kot »Cantiones profanae cantoribus et choris cantandae comitantibus instrumentis atque imaginibus magicis« (Posvetne pesmi za pevce in zbore, ki naj jih pojejo skupaj z instrumenti in čudežnimi slikami).

Za to je v dvorani Golovec poskrbelo tudi okoli 130 izvajalcev iz Celja in okolice z roko v roki s profesionalnim pevskim zborom Slovenske filharmonije. V izvedbi, ki za Carmino Burano ni značilna, so se prepletali glasba, ples, tolkala, petje in projekcija ter poskrbeli za scensko-glasbeni spektakel, ki tudi obiskovalcev ni pustil hladnokrvnih.

carmina-burana-8

Carmina Burana je povsem napolnila dvorano Golovec

Za ritem Carmine Burane je poskrbela zasedba SToP (Slovenski tolkalni projekt) pod vodstvom Dejana Tamšeta, veličastnim tolkalom pa so se pridružile tudi nežne klavirske note izpod prstov Jerneje Grebenšek in Kristine Arnič. Za dirigentsko taktirko je poprijela Jerica Gregorc Bukovec, ki je celotno glasbeno pripoved strnila v celoto, za piko na i pa so poskrbeli nadarjeni solisti in plesalci.

Carmina Burana ni le zbirka pesmi, ki bi jih prepevali, marveč je zgodba, ki so jo izvajalci s skupnimi močmi tudi pripovedovali in obiskovalcem pričarali pravo čustveno paleto, podkrepljeno z odločno glasbeno predstavo. Brez dvoma lahko govorimo o spektaklu, ki je organizatorjem (kljub nestrinjanju vremena) brezkompromisno uspel in bo še nekaj časa ostal v srcu slehernega obiskovalca.

V spodnjem video posnetku smo ujeli nekaj utrinkov s scensko-glasbenega spektakla.

Vabljeni tudi k ogledu fotogalerije s koncerta Carmina Burana.