Glasbena šola Celje ob jubileju izdala zbornik 110 let za lepši svet (video)


Glasbena šola Celje v letošnjem letu obeležuje 110 let javnega glasbenega šolstva v Celju. Ob tem slovesnem jubileju so se tudi že začeli številni spremljajoči dogodki, med drugim so v ponedeljek v Osrednji knjižnici Celje predstavili zbornik 110 let za lepši svet.

Ob 110. obletnici glasbenega šolstva v knežjem mestu je Muzej novejše zgodovine Celje že januarja odprl svoja vrata razstavi 110 za lepši svet. Glasbena šola Celje pa je sedaj v sodelovanju z Osrednjo knjižnico Celje pripravila še istoimensko publikacijo, ki razkriva razvoj glasbenega šolstva v Celju. Nastala je kot plod bogate kulturne zgodovine in uspešnega sodelovanja, ob čemer je tudi domoznanski oddelek knjižnice pripravil poglavje 110 let glasbene šole  ter izdelal in izbral slikovni material.

Zbornik predstavlja bogato zgodovino glasbene šole in jo umešča v knežje mesto kot pravi kulturni biser. Bralec se lahko sprehodi skozi zgodovinski razvoj šole, ob čemer se lahko spominja tudi vseh ravnateljev izpred zadnjih 100 let, prav tako pa pod drobnogled vzame tudi prejemnike Gerbičeve nagrade. Zbornik 110 let za lepši svet podrobno predstavlja tudi posamezne oddelke s pedagogi, posebno mesto v njem pa so zasedli tudi mladi s svojim pogledom na svet.

Zbornik 110 let za lepši svet.
Zbornik 110 let za lepši svet.

Glasbena šola Celje sicer zadnjih 25 let izvaja tudi srednješolsko glasbeno izobraževanje v sodelovanju s I. gimnazijo v Celju.  Gre še za en častitljiv mejnik, s katerim bomo lahko oktobra obeležili 25 let srednješolskega glasbenega delovanja v Celju. Tako se v knežjem mestu kalijo številni mladi glasbeni talenti, za katere bomo v prihodnje zagotovo še slišali.

Častitljiv jubilej bo sicer dosegel vrhunec 21. novembra 2018 z osrednjo prireditvijo v Dvorani Kajuh. Obletnica pa deluje le še bolj motivacijsko, saj Glasbena šola Celje nadaljuje z odločno vizijo ob glasbeni spremljavi.

Več o sami obletnici je povedal tudi Simon Mlakar, ravnatelj Glasbene šole Celje, ki je razkril tudi več o delovanje te bogate institucije.