Izdelava božično-novoletnih daril 2.: naredite jih sami


Kaj podariti ob letošnjih praznikih? Kupljena darila so pogosto neosebna in neizvirna. In prav lahko se vam zgodi, da boste človeku podarili čisto enako stvar kot nekdo drug. Že lansko leto smo vam na našem portalu ponudili nekaj idej, kako lahko sami doma izdelate zelo lepe pozornosti, ki vas ne bodo stale premoženja. Članek je naletel na izjemen odziv, zato vam letos ponujamo nove ideje!

Izgovora “nimam časa” ali “ne znam” odpadeta. Prav vsi spodaj predstavljeni primeri doma izdelanih daril so precej preprosti, predvsem pa poceni.

bozicna_kroglaBolj se blešči, bolj je božično!

Skoraj vsi pred božičem postavimo jelko ali smrečico, na katero obesimo različno okrasje.

Tale okrasek izdelate tako, da v žogico iz storiporja z bucikami pripenjate bleščice. Glede na to, kakšne bucike in bleščice kupite, imate nešteto možnih barvnih kombinacij. Priporočamo, da imajo bucike manjše “glavice”, da ne bodo preveč izstopale in s tem pokvarile celostni izgled krogle.

Ljubitelji naravnega – v gozd!

Če ste ljubitelj vsega naravnega in bo v tem slogu tudi hišna dekoracija vašega obdarovanca, se s košarico odpravite na sprehod v bližnji gozd. Naberite vse, kar se vam zdi zanimivo. Čeprav že diši po snegu, boste še našli kakšen želod, kostanj, storž,… Naberite tudi suhe vejice. Primerne so tudi tiste od obrezane trte, če jih uspete kje najti.

angelPotem se prepustite domišljiji. Na fotografiji je angelček, lahko pa izdelate tudi kakšno drugo figuro. Za spajanje uporabite “silikonsko pištolico”. Je učinkovita, potrebujete le nekaj spretnosti za ravnanje z njo.

Če boste ustvarjali figurice iz naravnih materialov, še nasvet: ne pretiravajte s kakšnimi plastičnimi migajočimi se očmi, saj bodo pokvarile ves vaš trud. Raje jih narišite ali pa uporabite obarvan riž, poper, ipd.

 

vencek

 

Adventni venček z vonjem po morju

Kot okraske, skoraj vsi hišo okrasimo z vsaj enim adventnim venčkom. Za osnovo uporabite srednje debele vejice različnih grmov. Pazite, da ne bodo presuhe, saj se bodo ob ovijanju lomile. Osnovno obliko kroga previjte še z debelejšo vrvico, da se venček ne bi prehitro razvezal. Vanj zapičite 4 žeblje ali drug material, na katerega boste pozneje pritrdili sveče.

Nato pa ga okrasite po želji – lahko z rečnimi kamenčki ali školjkami (če ste jih morda nabrali poleti), v poštev pride tudi, če jih povijete s širšim barvnim trakom za zavijanje daril.

Sveče običajno pritrdite čisto na koncu. Če z vžigalnikom segrejete žebelj, bo to enostavno. Seveda pa to terja veliko previdnosti!

 

Pozimi se vsi radi grejemo!

termoforSimpatično in uporabno, bi lahko opisali termofor, ki ga poljubno “oblečete”.

Če znate plesti, je to odlično izhodišče, sicer pa lahko “oblekico” tudi zašijete iz napr. flisa.

Uporabite lahko izključno ostanke in jih sestavite v t.i. barvni kolaž. Okoli “vratu” lahko dodate pentljo, ki vam je ostala od kakšnega preteklega darila… Ja, nikoli ne zavrzite vsega…

 

 

 

podstavki

Druženje ob skodelici čaja ali kozarcu penine

Ima vaš obdarovanec mizico ob sedežni garnituri, na kateri običajno srebate čaj in klepetate dolgo v noč? Izdelajte mu povsem unikatne podstavke za kozarce/skodelice.

Odpadne keramične ploščice boste dobili pri kakšnem pečarju, uporabite pa lahko tudi kakšen drug material, napr. ostanke plute. Premažete jih s poljubno barvo, najbolje akrilom, saj je visoko prekriven in se hitro suši. Po želji barvo še prelakirate.

Nato podstavek okrasite po želji – trenutno zelo moderni so gumbi različnih barv in oblik. Na podstavke lahko napišete tudi imena ljudi, za katere ste izdelali podstavke.

V uredništvu Celje.info smo se že lotili dela… Pa vi?

T: ŠKumer

plesni_tecaj_po_izbiri