Koncert kolektiva The Stroj v Plesnem forumu Celje (foto, video)


DSC07673Pretekli petek se je v Plesni forum Celje vrnil kolektiv The Stroj, kjer se je zbranim predstavil z novim materialom iz albuma Metafonik, ki so ga izdali konec preteklega leta pri založbi MKC Maribor.

Ime The Stroj je skovanka angleške besede the ter besede stroj, ki pri izgovorjavi zveni kot angleška beseda destroy (uničiti, uničevati). Ime predstavlja glasbeno zvrst, ki jo je skupina ustvarjala v slogu industrijske glasbe.

Glasbeni kolektiv The Stroj je februarja 1997 v Laškem formiral tolkalec in filozof Primož Oberžan, da bi udejanil vizijo neodvisnega tolkalskega kolektiva, ki bo svoj ustvarjalni zagon izrazilo skozi zvočni Stroj iz odpadnega in najdenega materiala.

V začetku leta 2007 je The Stroj nepričakovano zapustila večina sodelavcev, ki so delo nadaljevali pod imenom StrojMachine. Oberžan je še isto leto začel načrtovati nove inštrumente ter se lotil raziskovanja kymatike, materialne vizualizacije zvoka s pomočjo različnih tekočin, ognja ter snovi v prahu.

Z Albumom Metafonik The Stroj nadaljujejo zvočna raziskovanja, katerih smer so začrtali že leta 2000 na prvencu Ventilator. Člani kolektiva so med dolgotrajnim snemalnim procesom radikalno posodobili svoj inštrumentarij ter tolkala nadgradili z originalnimi elektromehanskimi in elektronskimi inštrumenti, ki so njihovemu plemensko industrijskemu zvoku dodali novo, retro futuristično dimenzijo.

DSC07665Trenutna zasedba sestoji iz osmih glasbenikov: Dare Hriberšek (sod), Nina Orlič (sod), Žiga Miklavc (sod), Matej Voglar (sod, hang), Stane Špegel (elektronika), Matic Kadliček (pajk), Fabijan Purg (kick), Primož Oberžan (vzmetni bobni, efektor, teremin, glas)

Energija, ki se je vila po dvorani tekom koncerta, je bila nepopisna. Poslušalci so poplesavali po svojih sedežih, nekateri so se tudi vstali. Vsako skladbo so pozdravljali z bučnimi aplavzi in vriski, na koncu pa si izborili še dodatno skladbo. A zasedba z zbranimi ni delila le glasbe, temveč je po koncu med njih podelila tudi tisti večer uporabljene palice.

Vabljeni k ogledu spodaj dodane fotogalerije.

[simpleviewer width=100% height=700 id=697]

Kristina Strašek

polovicka_celje_klik