Levstikova nagrada za življenjsko delo znani celjski ilustratorki


Letošnjo bienalno Levstikovo nagrado bo nocoj ob pisatelju Slavku Preglu prejela ilustratorka Lila Prap. Trnoveljčanka po rodu, s pravim imenom Lilijana Praprotnik Zupančič, se je za umetniško ime odločila, ker so tuji založniki le s težavo izgovarjali njeno ime.

Obema bodo pod Levstikovimi arkadami pred knjigarno Konzorcij odkrili tudi spominski plošči.

lilijana_praprotnik_zupancic_2012V obrazložitvi nagrade so zapisali, da je Lila Prap vsestranska ustvarjalka in umetnica, ki svoja dela sama načrtuje, piše besedila, slika podobe in vse skupaj oblikuje v končno obliko knjige.

Navidezna enostavnost forme v njenih delih je do zadnjega detajla premišljen proces – od kompozicije, risbe do nanosa barvnih kred. Barvni prah žari v polnem sijaju in vibrira do otipljivega občutka materije. To so močne slike v knjigah, polnih humorja in navihanosti, katerih kakovost je opažena in cenjena tako pri nas kot onstran meja, piše v utemeljitvi.

Prejela je številne nagrade, o izjemnosti njenega dela pričajo tudi prevodi njenih knjig v tuje jezike. V slovenskem likovnem in oblikovalskem prostoru pa si utira popolnoma samosvojo, izvirno pot, ki tradicionalne estetske vrednote korenito razširja in odločilno bogati, še piše v utemeljitvi.

Najprej je risala akvarele, a so se ji zdeli, z lastnimi besedami, “tako malo megleni”. Potem je poskusila z akrili. Ko pa se je enkrat igrala s kredami, je videla, da na črnem papirju zelo sijejo. Narisala je nekaj likov, tudi pikapolonico, in tako je nastala ideja za prvo knjigo Male živali.

Levstikova nagrada je nagrada, ki jo od leta 1949 Založba Mladinska knjiga podeljuje za dosežke na področju otroške in mladinske književnosti avtorjem, ki objavljajo pri tej založbi. Do leta 1991 so nagrado podeljevali enkrat letno, od tedaj pa bienalno.

Seznam Levstikovih nagrad (klik!)

Dodajmo, da je Lila Prap doslej med drugim prejela nagrado Prešernovega sklada in bila nonimirana za mednarodno spominsko priznanje Astrid Lindgren.

*na prvi sliki avtoilustracija Lile Prap, na drugi prizor iz njene “delavnice”

zarja-celje-polsi-klik-2016