O moških Alme Karlin in izmislekih na njen račun


alma karlin in barbara trnovecV polni dvorani Barbare Celjske v Knežjem dvoru je bilo na Valentinovo odmevno predavanje kulturne antropologinje in etnologinje Barbare Trnovec o Almi Karlin in njenih moških ter neresnic, ki obdajajo njeno ime.

Karlinova je bila in je še vedno žrtev različnih konstruktov, ki so dokaj trdno zakoreninjeni, a se sčasoma vendarle razblinjajo. Eden od teh je, da je bila Karlinova zaradi odnosa s Theo Schreiber Gamelin lezbijka. Zaradi določenih obtožb se je predavateljica odločila, da je o  znameniti Celjanki v večji meri govorila skozi citate, ki ne potrjujejo njene homoseksualne usmeritve o kateri s svetovna popotnica tudi nikoli ni izrekla. “Vse svoje življenje sem imela zelo dobre moške prijatelje in žal zelo redko ljubimce,” so bile ene od njenih besed na to temo, zlohotne govorice pa so sprožili njeni celjski sodobniki. V sedanjosti te govorice širijo gejevsko-lezbični krogi, ki z njenim imenom napačno operirajo celo v slovarskih pojmih.

Alma tudi ni bila nobena nemškutarka, saj se je javno opredelila proti nacizmu. Na koncu je Trnovčeva izrazila nujo, da je treba Karlinovo umestiti med največje svetovne popotnike vseh časov, saj je po svetu osem let potovala brez moškega spremstva in brez finančnega zaledja.

Povezava k predstavitvi razstave o Almi v Pokrajinskem muzeju Celje

Vabljeni tudi k ogledu Alminega virtualnega domovanja

v: bR