Odlična vokalistka Aleksandra Čermelj s skupino zaključila letošnjo sezono Kulturnega galopa (foto in video)


Zadnjo junijsko soboto je v Centru konjeniškega športa Celje potekal še zadnji koncert v sklopu Kulturnega galopa 2012/2013 – Summertime. Tokrat se je obiskovalcem predstavila mlada primorska vokalistka Aleksandra Čermelj ob spremljavi prav tako odličnih glasbenikov, s čimer se je zaključil sklop šestih galopov, na katerih so se številnim obiskovalcem predstavile kvalitetne skupine.

Kulturni galop, ki se je v zadnjih letih dodobra zakoreninil v CKŠC, je cikel kulturnih dogodkov z vedno pestrim, svežim in kakovostnim glasbenim programom, ki jih v sodelovanju s Hišo kulture Celje pripravljajo vsaka dva meseca.  Glasbeni dogodki zajemajo širok spekter lahkotnejših stilov od jazza, bluesa, gospela, do rocka, mjuzikla in klasične glasbe.

V restavraciji CKŠC lahko ob kozarcu vrhunskega vina in prigrizkih vsakdo najde kakšno glasbeno poslastico po svojem okusu. Slednje se je izkazalo tudi v letošnji sezoni, ko so se na odru CKŠC zvrstili številni odlični slovenski in tuji glasbeniki ter skupine (majski Kulturni galop z Nino Strnad, pomladni Kulturni galop s s Cabaret bandom, januarski z britanskim pevcem ter igralcem Simonom Donovanom in pevko Tanjo Ravljen, novembrski s šansonjerko Jano Kvas in septembrski s Celjskim Dixielandom).

Tudi v letošnji sezoni je prav vsak galop bil s strani obiskovalcev odlično obiskan in pospremljen z velikim zanimanjem. Slednje se je izkazalo tudi minulo soboto, ko je na oder stopila mlada Aleksandra Čermelj s spremljevalno skupino v sestavi s kitaristom Gašperjem Kržmancem, basistom Miho Korenom, trobentačem Tomažem Gajštom, saksofonistom Lenartom Krečičem in tolkalcem Ninom Mureškičem. Znani poletni standardi in skladbe z novega albuma Aleksandre Čermelj so v zanimivem ambientu kavarne Centra konjeniškega športa Celje navdušili obiskovalce, za eksplozijo glasbenih užitkov pa so poskrbeli izbrani predstavniki mlade generacije slovenskih jazz in pop ustvarjalcev, ki so se zbrali okrog izjemne pevke Aleksandre Čermelj, študentke jazza na celovškem konservatoriju in stare znanke festivalov kot so Melodije morja in sonca, Slovenska popevka in Hit festival ter gostje skupin Xequtifz, Zmelkoow in Xazz.

Aleksandra Čermelj je glasbeno pot začela v najstniških letih, ko je obiskovala ure solopetja in nastopanja na glasbeni šoli »Scuola 55« v Trstu ter ure violine na nižji glasbeni šoli v Kopru. Z dvanajstimi leti je začela s sodelovanjem in nastopanjem na različnih prireditvah in glasbenih festivalih. V glasebni karieri se lahko pohvali s številnimi odmevnimi uspehi, začenši s 1. mestom na Festivalu Melodij morja in sonca, v kategoriji najstniški FENS, leta 1997. Od 2001 je osvojila številne nagrade na različnih glasbenih festivalih ( MMS, Festival Orion, Slovenska popevka, Festival Hit). Kar šest let, od 2005 do 2011, je kot spremljevalni vokal sodelovala na Festivalu Pesem Evrovizije (EMA).

Aleksandra študira na Koroškem Deželnem Konservatoriju za glasbo v Celovcu, kjer je pod mentorstvom prof. Caroline De Rooij že uspešno zaključila umetniško smer Jazz in Pop petja. V tem času se je dodatno vpisala še na študijski program glasbene pedagogike jazz in pop petja , ki ga v tem letu pod mentorstvom prof. Caroline De Rooij ter Carole Alston-Bukowski zaključuje.

V preteklosti je sodelovala s številnimi glasbeniki in glasbenimi skupinami, med katerimi so Neisha, Hannah Mancini, Anika Horvat, Danilo Kocjančič, Drago Mislej Mef, Marino Legovič, Tinkara Kovač, Lara Baruca, Zablujena generacija, Big foot mama, Katja Koren, Rudi Bučar, Teo Collori, Tomi Purič, Goran Rukavina in Erik Marenče.

Odličen vokal na kvalitetni podlagi odličnih glasbenikov je zaznamoval zadnji Kulturni galop sezone 2012/2013. Aleksandra se je obiskovalcem predstavila kot vsestranska odlična vokalistka, katere repertoar sega vse od pesmi v italijanskem jeziku, Amy Winehouse, do slovenskih avtorskih skladb. In prav vse, ki jih je minulo soboto predstavila, so bile več kot potrditev njenih pevskih talentov in znanja.

Za pokušino lahko v spodnjem video posnetku prisluhnete priredbi pesmi Valerie (Amy Winehouse) v izvedbi Aleksandre Čermelj. Vabljeni pa tudi k ogledu galerije fotografij, posnetih na zadnjem Kulturnem galopu sezone 2012/2013.

[simpleviewer width=100% height=700 id=405]

v/t/f: Egon Horvat