Gledališče Zarja Celje z novo predstavo Vanja preizprašuje tudi vas (video)


Ljubiteljsko gledališče Zarja iz Trnovelj ob Celju je na “svitlo” spravilo nov gledališki projekt. Tokrat so pod taktirko režiserja Tomaža Krajnca obdelali dramo ruskega pisca Antona Pavloviča Čehova iz druge polovice 19. stoletja Striček Vanja, ki je tukajšnje odrske potrebe postal zgolj Vanja.

predstava_vanja_2
Foto: Matic Gabriel

Ura in 20 minut dolga predstava, odvisno tudi od odziva občinstva, se ne drži strogo piščeve zasnove, ampak ji dodaja še bolj groteskne odtenke, saj se skorajda vsak od nas kdaj znajde pred vprašanjem, ali je morda že prestar. In tako se v uprizoritvi, ki jo je postavil mladi domači režiser Tomaž Krajnc, eden glavnih likov to vpraša šokantno zgodaj. 

Čehov je vse svoje življenje posvetil pisanju in raziskovanju človeške psihe, aktualna Krajnčeva izvedba pa se poigrava tudi z igralskimi preklopi iz okvira osnovne zgodbe, mestoma pa nas liki nagovorijo kot realne osebe.

Foto: Matic Gabriel
Foto: Matic Gabriel

Italijanski gledališki režiser Paolo Magelli je o Čehovu dejal: »Kdo ne ljubi Čehova … Ta kreten! Ta genialec! Razumel je, da je življenje subtilno potovanje iz ene luknje v drugo. Vse znotraj tega je bolno – ampak smešno.«

Predstava vas morebiti navduši tudi z avtentično odigranem “razpičkenju” akterjev, ki se bo marsikomu morda zdelo od nekod znano …

To je prva predstava ekipe Zarje, po tem, ko je za prejšnje leto kolektiv prejel priznanje Celjske zvezde za odličnost na področju kulturnega ustvarjanja.

“Sem pa že v začetku študija te predstave igralce prosil, naj teksta ne jemljejo preresno. Med ogledom Riharda III. v izvedbi britanskega gledališča Almeida Theatre sem prišel do zanimivega spoznanja – da Slovenci jemljemo t. i. velike oz. pomembne avtorje s prevelikim strahospoštovanjem.

Neverjetno presenečen sem bil, ko sem videl, kako Britanci Shakespeara interpretirajo z velikim spoštovanjem, a nikakor strahospoštovanjem. Cenijo ga, spoštujejo vsako njegovo zapisano besedo, a si jo drznejo razlagati po svoje, neobremenjeno s kolektivno kulturno zavestjo o veličini njegovega imena. Zanimivo je, da je tudi Čehov sam večkrat poudarjal, da igralci in režiserji njegove drame jemljejo preresno,” je dejal Krajnc o zanimivih vzporednicah med domačim in tujim pojmovanjem velikanov drame.

Zasedba

SEREBRJAKOV – Nejc Jezernik
JELENA – Tara Prodnik
SONJA – Neža Strenčan
MARIJA VASILJEVNA – Anita Kepe
VANJA – Žiga Medvešek
ASTROV – Alen Mastnak
MARINA – Urška Klajn

Več o koncipiranju in izvedbi Vanje v videozapisu pogovora z režiserjem:

Vabljeni tudi k ogledu video prispevka s predstave!

 Ponovitev predstave si lahko v KUD Zarja – Trnovlje Celje ogledate v sredo, 14. 2. 2017, ob 19:30 uri. Predprodaja vstopnic: uro pred predstavo v kulturnem domu. Rezervacije: 030-307-007,  [email protected] .

Članom našega portala z ugodnimi ponudbami POlovička.si pa 8 vstopnic za predstavo ponujamo brezplačno.

B.R.; foto: Matic Gabriel

zarja-celje-polsi-klik-2016