Premiera tragedije Romeo in Julija v SLG Celje


V petek zvečer je v SLG Celje potekala premierna uprizoritev ljubezenske tragedije Williama Shakespeara Romeo in Julija. 

Klasična zgodba z modernistično noto
Vojko Belšak, Petra Vidmar, Katarina Kozjek, Mitja Ritlop, Minca Lorenci, Liza Marija Grašič in Andrej Murenc
Vojko Belšak, Petra Vidmar, Katarina Kozjek, Mitja Ritlop, Minca Lorenci, Liza Marija Grašič in Andrej Murenc

Vsak pozna tragično zgodbo dveh zaljubljenih src, katerih ljubezen ju je pahnila v smrt. Julija prihaja iz družine Capuletovih, Romeo pa pripada družini Montegov. Družini sta med seboj že od nekdaj sprti.

Potem pa Capuletovi priredijo ples, ki se ga naskrivaj udeleži tudi Romeo. Romeo in Julija se na prvi pogled divje zaljubita, ne da bi vedela, da pripadata sovražnima družinama.

Romeo se še isto noč pritihotapi na vrt Capuletovih in z Julijo se dogovorita, da se bosta naslednji dan naskrivaj poročila. Poročno noč preživita skupaj, potem pa se dogodki usodno zapletejo. Spor med družinama se še dodatno zaostri, kar pa terja številne žrtve.

Klasično zgodbo pa je režiser Matjaž Zupančič odel v prav posebno preobleko. Modernistična uprizoritev klasičnega dela je vedno tvegana poteza, vendar je bil SLG Celje pri tem izjemno uspešen.

Tragedija Romeo in Julija navdušila tudi celjsko občinstvo

Ustvarjalci predstave so delovali skozi pravo mero umetniške svobode, ki je gledalcu dopuščala, da je ves čas sledil zgodbi. Dodatno so jo začinili še s humornimi vložki, ki so začinili zahtevnost Shakespearovega izražanja.

Damjan M. Trbovc, Aljoša Koltak, Katarina Kozjek, David Čeh in Mitja Ritlop
Damjan M. Trbovc, Aljoša Koltak, Katarina Kozjek, David Čeh in Mitja Ritlop

Posebno pohvalo so si brez dvoma zaslužili glasbeniki, ki so gledalca umestili v historično obdobje Romea in Julije. Zablestela sta tudi Petja Labovič in Liza Marija Grašič v vlogah nesojenih ljubimcev. Predvsem Labovič je presenetil z zavidljivo karizmo, Grašičeva pa z mladostjo in razigranostjo. 

Modernistična uprizoritev tragedije Romeo in Julija je zajemala tudi nekaj golote, ki pa jo ustvarjalci predstavijo kot nekaj naravnega. Ves čas je bila okusno prikazana, predvsem pri hrepenenju Julije po Romeu in njuni poročni noči. 

Romeo in Julija je za izvedbo izjemno tvegano delo, saj je bila tragedija že tolikokrat uprizorjena. Kljub temu pa predstava SLG Celje izstopa z modernim pristopom, preprosto scenografijo, pretkano umeščenim humorjem in dovršeno glasbeno spremljavo. Najbolj znana ljubezenska zgodba vseh časov se torej v premišljeni izvedbi ni izgubila in navdušila občinstvo. 

(Foto: Arhiv SLG Celje, avtor: Uroš Hočevar)