Ruski večer ljubezni na I. gimnaziji v Celju (foto in video)


Torkov večer je na I. gimnaziji v Celju minil v znamenju Ruskega večera, katerega rdeča nit je bila ljubezen. Obiskovalce so na različne načine seznanjali z zgodovino ruske besede, z rusko literaturo, zgodovinopisjem in glasbo. Prireditev finančno podpira Sklad Toneta Pavčka, sklad za promocijo ruskega jezika in ruske kulture v osnovnih in srednjih šolah v Slovenije.

Večera, poimenovanega Ljubezen po rusko, so se med drugim udeležili tudi župan MOC Bojan Šrot, direktor Pokrajinskega muzeja Celje Stane Rozman in predstavnici ruskega centra kulture in znanosti. 

Dijaki so v večeru z besedo, igro in glasbo kronološko proslavili za letošnje leto pomembne obletnice rojstev ruskih literatov, pisateljev, skladateljev in objav njihovih del. S tem pa so obiskovalcem pokazali lepoto najbolj govorjenega slovanskega jezika, katerega pravo “vrednost” so že pred časom že ugotovili številni slovenski gospodarstveniki in turistični delavci.

ruski_vecer_i_gimnazija_v_celju_2

Program se je začel s predstavitvijo Nikolaja M. Karamazina, Zgodovina ruske države, se nadaljeval z odlomkom predstave Stotnikova hči Aleksandra S. Puškina. Glasbenica prof. Karine Gišjan Roškar je na  klavir zaigrala Ruski ples in Oktober Petra I. Čajkovskega. Tadej Počivavšek je recitiral odlomek Ona Nikolaja S. Gumiljova, točka večera pa je bila igrano-plesna interpretacija Valčka št. 2 Dimitrija D. Šostakoviča.

Ob tem velja pohvaliti dijake I. gimnazije Celje, ki so poleg odličnega znanja ruščine prikazali tudi odlične glasbene, plesne in interpretacijske sposobnosti. 

Pred kamero smo povabili učiteljico ruščine in mentorico Ruskega večera Katjo Kitanovsko, ki nam je zaupala številne podrobnosti in zanimivosti, med drugim tudi dejstvo, da se vse več dijakov odloča za učenje ruščine. Zakaj je tako, prisluhnite v video posnetku.

Vabljeni tudi k ogledu galerije fotografij, posnetih na dogodku.

 

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”483″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”170″ thumbnail_height=”120″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”12″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” ngg_triggers_display=”never” ngg_proofing_display=”0″ is_ecommerce_enabled=”1″ order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]sola-voznje-polsi-klik