S tematskega večera pihalnega oddelka Zemlja pleše


V sredo, 29. marca, se je v Koncertni dvorani Glasbene šole Celje odvil tematski večer pihalnega oddelka s pomenskim naslovom Zemlja pleše. Predstavili so se učenke in učenci tako osnovne kot tudi srednje stopnje glasbenega izobraževanja ob spremljavi klavirja in v različnih komornih sestavih.

Rdeča nit tematskega večera so bile prvine ljudske glasbe, ki so nam predstavile različne kulture, nas popeljale na popotovanje po deželah in kontinentih sveta (Evropa, Azija, Amerika, bližnji Vzhod) in skozi glasbeni jezik prikazovale podobnost in edinstvenost glasbene širine.

Za uvod koncerta smo lahko slišali živahen južnoitalijanski ljudski ples – tarantelo v zvočni preobleki saksofona, nato nas je flavta popeljala na drugi konec sveta, v Šanghaj. Obiskali smo Madžarsko, zvok oboe s »Choucouno« nas je ponesel vse do otočja Haitija, hitro smo še skočili na Kubo in se ohladili v Rusiji.

S pikolom smo raziskovali brazilske ritme, obiskali pa smo tudi Poljsko, Španijo in Izrael. V Venezueli se nam je čas ustavil ob mehkobnem zvoku klarineta, odplesali smo tango v Argentini in ob spremljavi kvarteta klarinetov spoznali romunske plese.

Odkrivali smo eksotiko arabskega melosa iz Alžirije in se polni glasbenih vtisov vrnili tja, kjer je najlepše – v Slovenijo, s pomensko skladbo M. Sepeta, Zemlja pleše (prir. P. Tovornik) v izvedbi vseh nastopajočih in njihovih mentorjev, pod odličnim vodstvom dirigenta Bojana Logarja.

Vsi nastopajoči so ob koncu nastopa v dar prejeli cvetlični lonček z zemljo in semeni cvetlic kot simbol vztrajnosti pri vadbi instrumenta (to veščino je potrebno zalivati – kot rožo), posladkali pa so se tudi s slaščicami v barvah planeta Zemlje.

Domiselna projekcija je poskrbela za povezanost koncerta od začetka do konca. Mlado občinstvo je koncert spremljalo z velikim zanimanjem in nastopajoče ob koncu koncerta pozdravilo z bučnim aplavzom.

M.A.