Pred vrati nova premiera v SLG Celje: drama Nebeški odred (video)


V SLG Celje bodo v petek, 12. maja, ob 19.30 premierno uprizorili dramo Nebeški odred Đorđeta Lebovića in Aleksandra Obrenovića v režiji Juša A. Zidarja.

Osebna zgodba o taboriščnikih sonderkommandih

Ustvarjalci drame Nebeški odred so pred premiero spregovorili o zgodbi in njeni ideji.
Ustvarjalci drame Nebeški odred so pred premiero spregovorili o zgodbi in njeni ideji.

Dogajanje je postavljeno v Auschwitz in pripoveduje zgodbo o taboriščnikih sonderkommandih, ki se morajo odločiti, ali bodo takoj ubiti ali pa si bodo življenje podaljšali s sodelovanjem z SS-ovci. V taborišče prispe nova skupina taboriščnikov. Odredijo jim delo v sonderkommandi, v taboriščnem jeziku imenovani tudi nebeški odred. Skupina se začne ob spoznanju o človeški minljivosti in soočenju z bližino lastne smrti organizirati in pripravljati za pobeg.

Drama izpostavlja prelomni trenutek v zavesti človeka, ki se pod prisilo odloči delovati v službi zla, da bi ohranil lastno življenje tudi v najbolj nečloveških okoliščinah. Zastavlja nam vprašanji, kako daleč je pripravljen iti človek za ohranitev lastnega življenja in kaj vse je sposoben storiti sočloveku, da bi rešil sebe.

Več o drami Nebeški odred, njenemu avtorju in ustvarjanju predstave je razkrila Tina Kosi, upravnica in umetniški vodja SLG Celje.

https://www.youtube.com/watch?v=_VQa3XORJ3g&feature=youtu.be

Režiser Juš A. Zidan
Režiser Juš A. Zidan

Kot omenja Kosijeva, so k sodelovanju povabili tudi mlade ustvarjalce. To dokazuje režiser drame Nebeški odred Juš A. Zidan, ki se je izziva lotil z izjemno senzibilnostjo. Pri ustvarjanju tovrstnih del namreč vedno obstaja dilema, ali je neetično poustvariti holokavst, saj se ga lahko umetniško zlorabi.

Ravno zato pa je Nebeški odred tako poseben, saj se iskreno loteva pripovedi o taboriščnikih sonderkommandih in se spopada z njihovo stigmatizacijo. V ospredju pa ostaja vprašanje, ali nam je Auschwitz zapustil zadostno točko spomina, da v prihodnje ne bi več prišlo do novih etničnih čiščenj. Vljudno vabljeni na premiero, kjer lahko sami premislite.

V sklopu prve slovenske uprizoritve drame bo v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje v SLG Celje do konca junija razstava z naslovom Slovenci v koncentracijskih taboriščih in njihova zapuščina, pripravljajo pa tudi pogovorni večer Teater v muzeju: Nebeški odred, ki bo v sredo, 17. maja, ob 18.00 v kavarni muzeja Novejše zgodovine Celje. 

Tina Ožvald

(Naslovna fotografija: SLG Celje)