tradicionalni večer ruske glasbe, plesa in besede v Narodnem domu Celje (foto, video)


Večer ruske glasbe, plesa in besede je minil v znamenju izredne obiskanosti.
Večer ruske glasbe, plesa in besede je minil v znamenju izredne obiskanosti.

V petek je na predvečer svetovnega dneva poezije v Narodnem domu Celje potekala prav posebna literarno-glasbeno-plesna prireditev. Dijaki celjskih srednjih šol so pod okriljem Veleposlaništva Ruske Federacije, Društva Slovenija Rusija in Sklada Toneta Pavčka pripravili tradicionalni večer ruske glasbe, plesa in besede z naslovom Na krilih labodov.

Na pobudo Gimnazije Celje – Center in alumni Društva GCC, ki negujeta medkulturni dialog pod okriljem članstva v mednarodni organizaciji Unesco ASPnet, so letošnji večer ruske besede, glasbe in plesa Na krilih labodov poleg sedanjih in nekdanjih dijakov z GCC sooblikovali tudi dijaki I. gimnazije v Celju, učenci II. osnovne šole Celje, plesalke Harlekina, društva za umetnost plesa.

V Narodnem domu Celje so se izkazali številni nadarjeni dijaki celjskih srednjih šol.
V Narodnem domu Celje so se izkazali številni nadarjeni dijaki celjskih srednjih šol.
Obiskovalci so lahko dobili kvaliteten vpogled v rusko kulturo.
Obiskovalci so lahko ujeli kvaliteten vpogled v rusko kulturo.

Vodilo tokratnega večera je bila znana zgodba o grdem račku in organizatorji so v vabilu rdečo nit večera povzeli takole: »Le kdo od nas si že kdaj ni želel poleteti – daleč od vsakdanjih skrbi v mir, tišino, čisto lepoto. Sam ali v dvoje – kot elegantni labodi, ki jih vselej radi občudujemo in si jim včasih želimo biti podobni …  A pot do belega laboda je lahko povezana tudi z neprizanesljivo usodo grdega račka.« Prvi pomladni večer je bil torej odet v izvirno ustvarjalnost mladih celjskih dijakov ter nov kamenček v mozaik prihodnosti, ki mora biti tlakovana z medsebojnim razumevanjem in tvornim medkulturnim dialogom.

Ob koncu prireditve pa so za prav posebno presenečenje poskrbeli še dijaki in mentorji Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje, saj so pripravili kulinarični projekt Iz ruske kuhinje z ljubeznijo in obiskovalcem dogodka tudi s kulinaričnega vidika obarvali pisano Rusijo.

Tudi mi nismo zamudili dogodka, kjer smo samo za vas pripravili bogato fotogalerijo in video posnetek, kjer smo ujeli nekaj biserov edinstvenega dogodka.

[simpleviewer width=100% height=700 id=786]

herreros-klik