V celjski knjižnici predstavili monografijo Stare razglednice Celja (video)


stare_razglednice_celja_1Danes dopoldne je v nabito polni Levstikovi dvorani Osrednje knjižnice Celje potekala predstavitev monografije Stare razglednice Celja, ki je luč sveta sicer ugledala na starega leta dan. Monografija, katere sestavni del je tudi razstava razglednic v OKC, je plod dela in raziskovanja avtoric Alenke Hren Medved in Janje Jedlovčnik. Z monografijo pa med drugim vstopa Osrednja knjižnica Celje v 70-letnico delovanja.

V domoznanskem oddelku danes že več kot 9000 razglednic
Ta pomembna pridobitev (monografija Stare razglednice Celje) prikazuje izbor najlepših in najdragocenejših razglednic Celja in okolice, ki jih hrani v domoznanskem oddelku knjižnice. In prav tukaj so bile vse od ustanovitve leta 1976 razglednice tisti del posebnih zbirk, ki so jim tako kustosi posebnih zbirk kot vodstvo knjižnice namenjali veliko pozornosti in sredstev za dopolnjevanje.

Zbirka razglednic tako danes obsega 9.293 enot, med katerimi je moč najti tudi najdragocenejše litografije, nastale v zlatem obdobju razglednic, na katerih so upodobljeni večji slovenski kraji, zdraviliški kraji ter pomembne železniške postaje oz. križišča.

stare_razglednice_celja_2

Minulo leto namenjeno urejanju in pregledu monografije
Kolegici domoznanskega oddelka in avtorici monografije Alenka Hren Medved in Janja Jedlovčnik sta tako v minulem letu (2015) večino svojega časa namenili celotnemu urejanju in pregledu te zbirke. Eden izmed produktov tega je tudi poseben koledar, ki ga krasi 12 najlepših primerkov, med katerimi najdemo tudi najstarejšo znano razglednico Celja iz leta 1892.

Posebno vrednost monografiji daje tudi odlično oblikovanje, ki je delo Bernarde Perič.

stare_razglednice_celja_3

Pred kamero smo povabili obe avtorici monografije, ki sta nam zaupali več podrobnosti v zvezi z starimi razglednicami Celja. Prisluhnete jima lahko v spodnjem video posnetku.

Alenka Hren Medved o monografiji Stare razglednice Celja:

Janja Jedlovčnik o monografiji Stare razglednice Celja:

eH

nocna-smuka-celjska-polsi-klik