V Muzeju novejše zgodovine izjemno zadovoljni s porastom obiskovalcev, to so načrti za v prihodnje


Včeraj so v Muzeju novejše zgodovine Celje novinarjem predstavili dosežke in projekte v lanskem letu ter načrte za prihodnje leto. Leto 2016 je bilo zaznamovano z intenzivno razstavno in prireditveno dejavnostjo, posledično pa tudi s porastom števila obiskovalcev muzeja, na kar so še posebej ponosni.

Ponosni pa so tudi na “razstave izven” oz. gostovanja, saj so v letu 2016 gostovali in še gostujejo v poljskih Kielcah, v Srbiji, Nemčiji, Avstriji in po številnih slovenskih mestih ter krajih.

Glavni financer ostaja Ministrstvo za kulturo, ki je muzeju lani namenil 514.000 evrov, mesta občina Celje pa 53.000 evrov. Tudi v letošnjem letu bodo številke podobne, predvidenih je 646.000 evrov prihodkov. 

10-novinarska_mnzc_kregar-6

Razstava Herman Lisjak vódi po vôdi najbolje obiskana v lanskem letu

Na novinarski konferenci je direktor MNZC dr. Tonček Kregar izpostavil pomembnejše razstavne projekte lanskega leta, ki se jih je zvrstilo več kot dvajset. Med njimi je po besedah Kregarja MNZC najbolj zaznamovala nova občasna razstava v Otroškem muzeju Herman Lisjak vódi po vôdi, ki jo je obiskalo več kot 10.500 predvsem mlajših obiskovalcev.

Poleg te so novo občasno razstavo imeli v Pelikanovem muzeju, vrsto razstav, s katerimi so stopili izven zidov MNZC (razstavi ob 25-letnici slovenske osamosvojitve in ob 70-letnici rokometa v Celju) prenovili so del stalne razstave Živeti v Celju, odvili so se številni drugi dogodki:

 

Izpeljali pomembna vzdrževalna in investicijska dela 

Kregar je med drugim izpostavil, da so v preteklem letu uspeli precej investirati, predvsem s pomočjo rebalansa Mestne občine Celje in varčnega gospodarjenja v MNZC. Med drugim so prenovili so ogrevalni sistem v Fotogaleriji in galeriji Pelikan, v celoti so uspeli posodobiti informacijsko-komunikacijski sistem in številne druge pridobitve:

 

Muzej odslej dostopen tudi depriviligiranim skupinam otrok

V minulem letu pa so v muzeju poskrbeli še za eno pomembnejših pridobitev in sicer so realizirali obsežen program prilagajanja ponudbe gibalno in senzorno oviranim obiskovalcem. Vsled tega so poskrbeli za mobilne klančine in dostop v Hremanovo otroško gledališče, namestili pa so tudi talni taktilni vodilni sistem po prostorih MNZC.

Odslej v matični stavbi muzeja ni več razstavnih prostorov, ki bi ne bili dostopni gibalno oviranim obiskovalcem:

 

Pestro in dogodkov polno tudi leto 2017

V MNZC pa se bo dogajalo tudi v letu 2017. Predvidenih je približno isto število razstav in dogodkov, ki bodo zagotovo privabile približno toliko obiskovalcev, kot v letu 2016. V lanskem letu si je razstave v muzeju in izven njega ogledalo približno 90 tisoč ljubiteljev zgodovine in kulture.

Seveda pa v letošnjem letu načrtujejo dve večji občasni avtorski razstavi in sicer majsko Jeans generacijo (Celjska popularna kultura od kavbojk do mobitela) ter razstavo ob 90-letnici prihoda Mohorjeve družbe v Celje. Ob tem in kopici spremljevalnih ter drugih razstav pa nameravajo tudi prenoviti muzejsko trgovino in informacijsko pisarno:

 

V Muzeju novejše zgodovine Celje si tudi v prihodnje želijo dobrega projektnega sodelovanja z ostalimi celjskimi in slovenskimi kulturnimi, umetniškimi, dediščinskimi in znanstvenimi ustanovami, saj so prepričani, da je to prava pot, da (p)ostane njihovo delo in poslanstvo čim bolj dostopno širši javnosti. K razstavi o pop kulturi so se po Kregarjevih besedah odzvale skoraj vse kulturne ustanove v Celju, ki bodo tudi same s svojimi vsebinami in razstavami konkretno prispevale k temu.

ortenija-polsi-klik