Veronikino nagrado 2012 prejel Primož Čučnik, Zlatnik poezije pa Svetlana Makarovič (foto in video)


Sinoči so na celjskem Starem gradu na tradicionalnem večeru poezije podelili Veronikino nagrado, ki se podeljuje za najboljšo pesniško zbirko leta. Prejel jo je Primož Čučnik za knjigo Mikado. Zlatnik poezije, nagrado za življenjski pesniški opus, pa je prejela Svetlana Makarovič.

Prejemnik Veronikine nagrade 2012 Primož Čučnik je sicer nagrado, za katero je bil nominiran že večkrat, prejel prvič. V letošnji ožji izbor so bile uvrščene še štiri pesniške zbirke: Roke v dežju Miklavža Komelja, Noč sredi dneva Petra Semoliča, Z roba klifa Taje Kramberger ter Ime mi je Veronika Tomislava Vrečarja.

Žirijo za podelitev letošnje Veronikine nagrade, ki je pet nominirancev izbirala med več kot 270 pesniškimi zbirkami, so sestavljali predsednik Milan Vincetič, v njej pa sta še dr. Alenka Jovanovski, komparativistka, in Gregor Podlogar iz uredništva za kulturo Radia Slovenija.

Primož Čušnik je Veronikino nagrado prejel za zbirko Mikado.

V utemeljitvi izbora žirije za Veronikino nagrado 2012, katero si lahko v celoti ogledate v enem izmed spodnjih video posnetkov, so zapisali, da že sam naslov napeljuje na programskost Čušnikove pesniške zbirke – sledi namreč istoimenski igri, pri kateri igralec pobira paličice, raztresene po neki površini, ne da bi pri tem premaknil katero koli drugo. Mikado naj bi po mnenju žirije bilo nadaljevanje filozofsko-pesniškega iskanja, ki se kot preplet glasov, jezikov, citatov, besed, zvenov in hrupa izteče v nedokončano, povsem odprto pesniško partituro, pripravljeno za izvajanje v bralčevi glavi ali pa kot kompozicija za pesniški dogodek.

Na pesniškem večeru so svojo poezijo predstavili Bernarda Jelen, Veronika Dintinjana, Tone Kuntner, Andraž Polič, Primož Čučnik, Miklavž Komelj, Taja Kramberger, Peter Semolič, Tomislav Vrečar in Svetlana Makarovič.

Zlatnik poezije 2012 je prejela pesnica Svetlana Makarovič, »prva dama« sodobne slovenske poezije, prejela pa jo je za pesniški opus, za požlahtnenje slovenskega knjižnega jezika in za njen prispevek slovenski kulturi. Utemeljitev priznanja Zlatnik poezije 2012 prokurista Fit medie Jožeta Volfanda ter izjavo prejemnice Svetlane Makarovič si lahko prav tako ogledate v enem spodnjih video posnetkov. Doslej so Zlatnik poezije, ki ga podeljuje Fit media na večeru poezije, ko razglasijo lavreata za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji, prejeli: Ciril Zlobec, Tone Pavček, Kajetan Kovič, Ivan Minatti, Miroslav Košuta, Neža Maurer in Veno Taufer.

Svetlana Makarovič, »prva dama« sodobne slovenske poezije.

Prisotne sta nagovoril tudi župan MOC Bojan Šrot, ki je tudi podelil Veronikino nagrado ter Veno Taufer, predsednik Društva slovenskih pisateljev.

Prijeten pesniški večer na Starem gradu so popestrili Godalni kvartet ACCADEMIA (Mojca Fortin, violina, Beti Bratina, violina, Gea Pantner Volfand, viola, in Zoran Bičanin, violončelo), moderatorka prireditve pa je bila vedno odlična Andreja Petrovič.

Pesniškega večera s podelitvijo nagrad in priznanja so se udeležili številni ljubitelji poezije.

Vabljeni k ogledu video posnetkov in pogovorov z dobitnikom Veronikine nagrade 2012 Primožem Čučnikom, predsednikom žirije Milanom Vincetičem, prisluhnete pa lahko tudi utemeljitvam priznanja Zlatnik poezije 2012 in Veronikine nagrade 2012 ter zahvali dobitnice priznanja Zlatnik poezije Svetlani Makarovič. Prav tako pa si lahko ogledate galerijo fotografij, ki smo jih posneli na prireditvi.

[simpleviewer width=100% height=700 id=240]

v/t/f: eH