Vintage Swing Festival Celje 2014: proslava plesa, glasbe in swing stila (foto, video)


Festival_tekmovanje_2014(2)Konec tedna je potekal 5. Vintage Swing Festival v Celjskem domu, dogodek ki združuje ljubitelje swing in jazz glasbe, swing plesa, stila in vse, ki so odprti za nove stvari. Tridnevni festival organizira 1. slovensko swing društvo, ki je poskrbelo za nepozaben dogodek. Organizatorji so poskrbeli za odlično glasbo, tečaje s priznanimi inštruktorji in stojnice z raznoraznimi stilskimi dodatki. 

 

 

Vintage Swing Festival je luč zagledal leta 2008 v Ljubljani, kjer se je zbralo 200 plesalcev. Domoval je v Ljubljani do leta 2013, ko se je preselil v knežje mesto Celje.

Festival_swing_2014(3)

Swing ples združuje plesne zvrsti in plese, nastalih na swing in jazz glasbi vse od  1920. pa do 1950. leta. Pod tem je najbolj poznan ples v paru, imenovan Lindy Hop. Največ plesov pa prihaja iz afroameriških skupnosti, medtem pa plesi, kot sta Foxtrot in Balboa, spadajo med plese belcev. Dandanes swing združuje različne ljudi, to lahko razumemo kot, da smo si vsi na nek način enaki.

Festival_swing_2014(12) Letošnja posebna gostja je bila Norma Miller, kraljica swinga v ZDA, ki  ni le plesalka ampak tudi koreografija, igralka in komedijantka.  Udeleženci so se lahko družili tudi z drugimi učitelji (Max Pitruzzella  in Tatiana Udry iz Francije, Dax Hock in Sarah Breck iz  ZDA, Joseph Sewell in Charlotte Middlemiss iz Velike Britanije,  Nejc Zupan in Katja Hrastar Završnik iz Slovenije).

Poleg učnih ur s svetovno priznanimi učitelji, je potekalo kar nekaj  zabav. Tako je prvi dan potekal Welcome party, drugi dan pa so se  udeleženci pomerili med sabo, v tem kako dobro plešejo. Potekalo je  tekmovanje, imenovano Jack&Jill contest s bendom Hot Sugar Band. Zadnji dan pa so zaokrožili s Belim plesom (White ball).

Oglejte si še video ter fotogalerijo.

 

the-stroj-klik