XXIII. Novačanova gledališka srečanja: Kurbe (foto, video)


"Vojna - kakšen kupleraj!"
“Vojna – kakšen kupleraj!”

Kdo pravzaprav so kurbe? Ali sploh kdo ni, vsaj včasih, vsaj malo, na svoj žalosten način? In kaj to pomeni? Je to poklic? Trenutno stanje duha? Značajska lastnost?  Ta vprašanja so lahko v petek zvečer razreševali obiskovalci KUD “Zarja” Trnovlje – Celje, kjer je v okviru Novačanovih gledaliških srečanj 2015 KD Janez Jalen Notranje Gorice uprizoril komedijo Kurbe.

Majhen otoček sredi morja, na njem pa en moški in sedem žensk. Na videz skoraj idilična situacija ima nekaj pomanjkljivosti: vojna je, besni nevihta in približuje se sovražnik. Približuje se tudi konec vojne, ki bo prinesel mir, kaj bo prinesel mir, pa ne ve nihče. Vse je odvisno od lastne iznajdljivosti v labirintu odnosov med ”plesalkami” in vojaki, idealisti in intelektualci, patrioti in vohuni, osvoboditelji in poraženci. Kdo je heroj in kdo zločinec?

"Ko je vojna, je vojna za vse."
“Ko je vojna, je vojna za vse.”
Anja Glušič je za vlogo Šefice prejela nagrado za igralko večera.
Anja Glušič je za vlogo Šefice prejela nagrado za igralko večera.

Kot smo izvedeli, se igra ukvarja s politiko in kurbarijo, vojno in mirom, fanatizmom in razumevanjem, seksom in zaslužkarstvom, upanjem in obupom … predvsem pa z neustavljivo željo po golem preživetju. V boju vsakega proti vsem preostaja eno samo orožje: lastno telo. Nekaj pa pomaga tudi razum. Za vojake, “plesalke” in civiliste. Za malega človeka je vsaka vojna, ki jo doživi (in upa, da jo preživi), svetovna.

Komedija Kurbe se torej ukvarja s samim preživetjem, vedenjskimi vzorci v ekstremnih situacijah, stigmatiziranjem izstopajočih posameznikov in človeškimi igricami ter manipulacijami; v vse skupaj krasno vplete tudi situacijsko komiko, s čimer pripravi za gledalca pravo gledališko poslastico s kritiko in humorjem.

Za vas smo posneli tudi bogato fotogalerijo in video posnetek s predstave, nikar pa ne zamudite tudi prihajajočega pestrega dogajanja, ki ga bodo v prostore KUD “Zarja” Trnovlje – Celje tekom novembra popeljala Novačanova gledališka srečanja.

 

[simpleviewer width=100% height=700 id=898]

F/T/V: Tina Ožvald

veronica-polsi