5. tekmovalna predstava Novačanovih srečanj 2016: Živalska farma (foto, video)


V petek zvečer je Gledališče Zarja Celje v okviru XXIV. Novačanovih gledaliških srečanj obiskovalcem postreglo s 5. tekmovalno predstavo. Tokrat so se na njihovih gledaliških deskah predstavili domačini; Gledališče Hiše kulture Celje s satirično dramo Živalska farma. 

Živalska farma, v angleškem izvirniku Animal Farm, je politična satira znanega britanskega pisatelja Georga Orwella, kjer je alegorično opisan Stalinov totalitarizem. Zgodba se začne na Graščinski kmetiji, kjer nezadovoljne živali po navdihujočem govoru starega merjasca Majorja izženejo kmeta Janežiča, lastnika farme, ki jih je ves čas samo izkoriščal, zlorabljal in jim odvzemal vsakršno svobodo. Živali se na podlagi omenjenega govora odločijo za upor, pri čemer izženejo kmeta Jonesa in zavzamejo kmetijo.

novacanova44

dscn0877
Farmo preimenujejo v Živalsko, določijo svojo vodjo določijo svojo himno, zastavo in ostale simbole ter 7 zapovedi, ki pa se hitro sprevržejo v zasebni interes vladajočih prašičev, s čimer celotna zgodba pridobi negativen zaplet. 

Oblast prevzame neizprosen prašič Napolen, ki poskrbi zgolj za prašiče, neposlušne živali pa so izgnane ali ubite. Ob tej diktaturi se zabriše meja med prašiči in ljudmi, prašiči pa začnejo nositi elegantne obleke in se postavijo na zadnje noge … seveda hitro odkrijejo tudi radosti alkoholiziranja. Pravica in enakopravnost za ostale živali nista nikoli doseženi. 
dscn0911Umetnost kot medij deluje kot ogledalo družbe, ki poskuša na svojevrsten način ujeti trenutni družbeni utrip in ga kritično reflektirati, pri čemer so bili tudi ustvarjalci predstave Živalska farma izjemno uspešno, saj so skozi prizmo družbene kritike opozorili na aktualna politična dogajanja v Sloveniji in Evropski Uniji.

Strokovna komisija je ob tej priložnosti nagrado za igralko večera podelila Urški Klajn za vlogo Boksača, ki se gledalcu skozi celotno zgodbo vtisne v srce s svojim zaupanjem, delovno vnemo in optimizmom, s katerim zre v boljši jutri. 

Njihova gledališko-aktivistična zgodba je izpostavila na dominantne družbene strukture in na nesorazmerja moči, kar je odlična prikazala tudi nadarjena gledališka zasedba, kjer je vsak zase dodelano interpretiral več vlog in se brez dvoma dotaknil slehernega obiskovalca Gledališča Zarja Celje.

Vabljeni k ogledu fotogalerije in video posnetka z največje Živalske farme v Celju.

 

 

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”454″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”170″ thumbnail_height=”120″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”12″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” ngg_triggers_display=”never” ngg_proofing_display=”0″ is_ecommerce_enabled=”1″ order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]