Prejemnik Male Veronike 2018 je Tilen Letner iz Gimnazije Celje – Center

23. 05. 2018 16:16

Pesem Platon se je po neki prekrokani noči s Sokratom … dijaka Gimnazije Celje – Center Tilena Letnerja je zmagovalna pesem Male Veronike 2018. Pesem, v kateri se po besedah žirije filozofsko izhodišče dobro izpelje v inovativen pesniški izraz, je imela med petimi nominiranimi pesmimi največje število glasov občinstva pri spletnem glasovanju.

Največ glasov občinstva je med vsemi 41 pesmimi natečaja prejela pesem Milijon, ki jo je napisala Tjaša Korošec iz Srednje zdravstvene šole Celje.

Na pesniški natečaj Mala Veronika 2018 se je prijavilo 41 srednjih šol. Vsaka prijavljena šola je na natečaju sodelovala z eno pesmijo dijaka ali dijakinje.

Vse pesmi so objavljene na spletni strani www.veronikini-veceri.si, kjer je med 30. marcem in 26. aprilom 2018 potekalo spletno glasovanje. Skupno je bilo pravilno oddanih 3.279 glasov.

Neodvisno od spletnega glasovanja je prijavljene pesmi vrednotila tudi 3-članska strokovna žirija, ki jo sestavljajo dr. Zoran Pevec (predsednik), Petra Kolmančič (Veronikina nagrajenka) in dr. Robert Simonišek (nagrajenec Rožančeve nagrade).

Žirija je nominirala pet pesmi, ki so bile vključene v izbor za glavno nagrado. Glavno nagrado, Mala Veronika 2018, prejme tista nominirana pesem, ki je v obdobju spletnega glasovanja prejela največ glasov občinstva. Zmagovalno pesem za Malo Veroniko dasta torej strokovna žirija in občinstvo. Žirija je nato izbrala pet nominiranih pesmi za Malo Veroniko 2018:

  • Ples na eksistencialnem robu, Lea Kalister, Šolski center Postojna, mentorica Vlasta Milavec
  • iksi., Tina Jančič, Gimnazija Bežigrad
  • Rekviem za ribe, Lara Šifrer, Gimnazija Vič, mentorica Marjetka Krapež
  • Platon se je po neki prekrokani noči s Sokratom …, Tilen Letner, Gimnazije Celje – Center, mentor Kristian Koželj
  • Zakaj se identificiram kot flegmatik, Nika Gradišek, I. gimnazija v Celju, mentorica Klara Pavšer Stropnik

Prejemnik Male Veronike 2018 in zmagovalka občinstva

Med petimi nominiranimi pesmimi s strani žirije je največ glasov občinstva, 287 glasov, v okviru spletnega glasovanja prejela pesem »Platon se je po neki prekrokani noči s Sokratom …«. Pesem je delo mladega pesnika Tilena Letnerja iz Gimnazije Celje – Center, pod mentorstvom Kristiana Koželja, ki prejme nagrado Mala Veronika 2018. Kot je v utemeljitvi zapisala žirija, je pesem z naslovom Platon se je po neki prekrokani noči s Sokratom … zelo dobro izpelje filozofsko izhodišče v inovativen pesniški izraz, s katerim avtor vpelje lirski subjekt v ironično distanco do sodobnega sveta.

Neodvisno od izbora nominiranih pesmi s strani žirije je potekalo tudi spletno glasovanje in pesem, ki je prejela največ spletnih glasov je pesem »Milijon« mlade pesnice Tjaše Korošec iz Srednje zdravstvene šole Celje, ki je ustvarjala pod mentorstvom profesorice Maje Antonič. Za svojo pesem je prejela 347 glasov.

Zmagovalec Male Veronike 2018 prejme denarno nagrado 400 € bruto s plaketo, monografijo Portreti sodobne slovenske literature (1991 – 2016) in vabilo na predstavitev zmagovalne pesmi na podelitvi Veronikine nagrade. Nagrado za Malo Veroniko bo dijak prejel na dogodku ob podelitvi Veronikine nagrade 2018, ki bo v torek, 28. avgusta 2018, na Starem gradu Celje oziroma v primeru slabega vremena v Narodnem domu Celje.

Zmagovalka občinstva prejme monografijo Portreti sodobne slovenske literature (1991 – 2016).

T.P.

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
146 queries in 1,219 seconds.