Nasveti za sajenje: kdaj in kako posejati zelenjavo in druge vrtnine

10. 04. 2013 09:29

Vas ob poplavi italijanske, španske in ekvadorske zelenjave in sadja v trgovinah že kaj spreleti srh? Vse bolj postajamo osveščeni o pomenu doma pridelane hrane. Nekateri imajo srečo in vrt v velikosti celega stanovanja! Drugi »le« balkon – a presenečeni boste, kaj vse lahko zraste na njem!

Za vas smo poiskali informacije o tem, kdaj moramo začeti s prvim delom na vrtu, katero zelenjavo je najugodneje posaditi skupaj in kaj vse lahko pridelamo v loncih na terasi…

Vrt, ki bo nahranil 4-člansko družino

Imate dovolj »trgovinskega« sadja, ki ga nikoli ne morete tako oprati, da na njem ne bi ostalo nekaj škropiva? Bi raje kupili paradižnik, ki ne bi bil tako zelo lep, ker bi vedeli, da je bil manj škropljen? Zakaj kupujemo španske jagode, ko pa bi zrasle tudi doma?

Marsikatero zelenico okoli hiše je zato smiselno prekopati v vrt za pridelavo vrtnin, pravi Igor Škerbot, svetovalec specialist II za zelenjadarstvo, okrasne rastline in poljedelstvo na KGZS, Zavodu Celje.

Kot pravi, si že na 60 kvadratnih metrih lahko posadimo zelenjavni vrt, ki bo prehranil štiričlansko družino.

Najpomembnejši je dober načrt pridelave

Upoštevati moramo rastne pogoje (tip tal, klimo, lego vrta, razpoložljivost z vodo za namakanje,…) Z natančnim kolobarjenjem poskušamo že spomladi misliti na pridelavo poleti. Poleti pa načrtovati in izvesti pridelavo tistih zelenjadnic, ki jih bomo pobirali v jeseni in pozno v jeseni.

Izkoristite prostor

Poskusimo čim bolje kombinirati različne vrste zelenjadnic in zelišč. Med počasi rastoče čebulnice lahko posejemo solato berivko. Med vrste paradižnika posadimo zeleno ali baziliko. Med nizek fižol posadimo sadike solate, kolerabico posadimo v medvrstni prostor drugih počasi rastočih kapusnic.

Začeti moramo spomladi

Že februarja lahko na vrtu posadimo grah, bob in spomladanski česen. Od marca naprej sadimo sadike solato, zelje, cvetačo, brokoli, čebulo. Konec meseca sejemo peteršilj, korenček, blitvo. Konec aprila in v začetku maja pridejo na vrsto zelenjadnice, ki jih prekrijemo, svetuje Škerbot.

Vrt na terasi ali balkonu

Potrebujemo prostorne lonce ali korita, da se ne bodo pod težo prevrnila in da imajo  gojene zelenjadnice dovolj življenjskega prostora. Poskrbimo za redno namakanje z ogreto vodo.

V loncih najbolje uspevajo zelišča, solatnice, plodovke in kombinacije: solata in čebula ali por, solata in redkvica, kolerabica in solata.

Pravilno kombiniranje vrtnin

Po zgodnji solati, zelju ali krompirju sejemo nizek fižol, grah za zrno ali stročji, rdečo peso, rumeno kolerabo, repo in črno redkev. Na izpraznjene grede po čebulnicah sadimo endivijo, radič, kolerabico, rukolo.

Mešanje zelenjavnic:

-solata in redkvice

-korenček, čebula, špinača

-1 do 2 vrsti špinače, 1 vrsta visokega fižola, 1 do 2 vrsti špinače

-korenček, solata

-kumare, bazilika ali koper, zimski por

-zgodnji radiči ali endivije, zimski por

-zgodnji krompir, por.

Nasvete smo pripravili s pomočjo odgovorov  specialista za zelenjadarstvo na KGZS Igorja Škerbota.

Š. K.

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
389 queries in 9,357 seconds.