Iz reprezentančnih priprav v Rogaški Slatini: Maljković zadovoljen s pogoji, spregovoril tudi o ciljih (foto, video)


Rogaška Slatina in Rogatec sta po skoraj natanko dveh letih zopet prizorišče priprav slovenske moške košarkarske reprezentance. Reprezentanti so vse od petka, 19. julija, pa do danes, bivali v hotelu v Rogaški Slatini in se dvakrat dnevno vozili na treninge v bližnjo športno dvorano OŠ Rogatec. Danes se bodo po dopoldanskem treningu odpravili v Ljubljano, saj jih že jutri v Domžalah čaka prva pripravljalna tekmam kjer se bodo pomerili z Ukrajinci.

Prvi del priprav na EuroBasket 2013, ki bo potekal vse od 4. septembra letos, so izbranci selektorja Božidarja Maljkovića opravili v Rogatcu. Klimatizirana dvorana Osnovne šole Rogatec je reprezentantom na voljo praktično od jutra do večera. V petek, 19. julija, je v Rogaško Slatino prispelo 13 reprezentantov (Jure Balažič, Jaka Blažič, Jaka Brodnik, Goran Dragić, Zoran Dragič, Jaka Lakovič, Luka Lapornik, Domen Lorbek, Gezim Morina, Edo Murić, Klemen Prepelič, Uroš Slokar, Gašper Vidmar).

Že na večernem treningu jih je v športno dvorano OŠ Rogatec prišel pozdraviti in si z zanimanjem ogledal trening župan Občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič, ki je tudi sicer veliki košarkarski navdušenec. V torek, 23. julija, pa sta se jim pridružila še Mirza Begić in Nebojša Joksimović, torej novopečeni center Olympiacosa in primorski branilec, ki je še v iskanju bodočega delodajalca. Boštjan Nachbar, zadnji iz seznama kandidatov za nastop v slovenskem dresu, pa se bo reprezentantom pridružil jutri.

V pripravljalnem obdobju torej naši košarkarji po besedah strokovnega vodstva ekipe pozornost usmerjajo na uigranost, krepitev ekipnega duha, odpravljajo morebitne pomanjkljivosti ter moči usmerjajo v borbenost in želje po čim boljših rezultatih. V času priprav se bodo navijačem predstavili na dvanajstih temah, od tega na desetih v Sloveniji. Poleg Ukrajincev, s katerimi se bodo pomerili že jutri, jih v nadaljevanju priprav čakajo tekme še z Makedonci (28. 7. v Litiji), Latvijci (2. 8. v Celju), Srbi (3. 8. v Celju), Turki (4. 8. v Celju), Bosanci (16. 8. v Jesenicah), Rusi (18. 8. v Ljubljani), Črnogorci (23. 8. v Kopru), Italijani (24. 8. v Kopru) in za konec še Francozi (31. 8. v Ljubljani).

10. in 11. avgusta pa se bodo slovenski košarkarji udeležili turnirja za Pokal Beograda, kjer bodo poleg njih nastopile še reprezentance Turčije, Ukrajine in seveda Srbije.

Vabljeni k ogledu spodnjih video posnetkov, kjer smo pred kamero povabili selektorja Maljkovića ter igralca Joksimovića in Begića. Ogledate pa si lahko tudi fotografije (klik!), ki smo jih posneli pred sredinim treningom.

Pred sredinim dopoldanskim treningom smo naše reprezentante obiskali v Rogatcu. Pred treningom so v Rogaški Slatini opravili še s testi atletskih sposobnosti. S posebnimi napravami so jim izmerili odriv, njegovo odzivnost ter hitrosti v različnih položajih. Okrog pol enajste pa so se s posebnim avtobusom, v barvah reprezentance, pripeljali na trening. Med ogrevanjem smo seveda pred kamero povabili “novopečena” reprezentanta Begića in Joksimovića, ki sta nam med drugim zaupala veselje ob povabilu v reprezentanco, kakšno je vzdušje v ekipi in kako so ju sprejeli soigralci. Video izjavi si lahko ogledate spodaj.

Smo pa izkoristili tudi priložnost in pred kamero povabili selektorja Božidarja Maljkovića in ga povprašali o poteku treningov, o pogojih, ki jih košarkarjem nudita Rogaška Slatina in Rogatec (Maljkoviću je Rogaška še posebej pri srcu) ter o še nekaterih zanimivostih.

Slovenska reprezentanca bo na evropskem prvenstvu, ki bo med 4. in 22. septembrom potekalo v Celju, Ljubljani, Kopru in na Jesenicah, nastopala v predtekmovalni skupini C. V celjski dvorani Zlatorog jim bodo najprej nasproti stali Čehi (4. 9.), nato pa še Španci (5. 9.), Gruzinci (7. 9.), Hrvati (8. 9.) in Poljaki (9. 9.). Vse tekme slovenske reprezentance bodo na sporedu ob 21. uri, neposredno pa si jih boste lahko ogledali na TV Sloveniji in Šport TV. V drugi del se bodo uvrstile najboljše štiri reprezentance predtekmovalne skupine.

Po Rogaški Slatini se bodo košarkarji za kratko preselili v Ljubljano, nato pa s pripravami nadaljevali še v Zrečah, Kranjski Gori in Celju. Seveda bomo o pripravah in prvih pripravljalnih tekmah, ki se bodo odvijale v Celju, obširneje pisali tudi na naših spletnih portalih.

Vabljeni k ogledu spodnjih video posnetkov, kjer smo pred kamero povabili selektorja Maljkovića ter igralca Joksimovića in Begića. Ogledate pa si lahko tudi fotografije (klik!), ki smo jih posneli pred sredinim treningom.

v/t/f: Egon Horvat