Košarka: Salin odločil tekmo v Laškem, Celjanke z novo visoko zmago


Košarkarji Zlatoroga v 14. krogu lige ABA niso bili daleč od tretje zmage sezone. Kljub dvomestni prednosti Union Olimpije v 3. četrtini, so gledalci v dvorani Tri lilije videli napeto končnico, ki pa se je končala po željah zmajev. Po novoletnem premoru so se na parket vrnile tudi košarkarice v 1. SKL za ženske. Članice ŽKK Athlete Celje so brez težav premagale ekipo Domžal.

Po tesni končnici zmaga Olimpiji
V prvem polčasu slovenskega derbija lige ABA med Zlatorogom in Olimpijo si nobena ekipa ni uspela priigrati občutnega vodstva. Aktualni podprvaki lige ABA in lige Telemach so po prvih desetih minutah vodili za točko (19:29), na odmor pa so odšli s prednostjo štirih točk (34:38).

Varovanci trenerja Saše Filipovskega so si največjo prednost na tekmi priigrali v 28. minuti, ko so povedli za 12 točk. Zaostanek ni uspaval Laščanov, ki so se z nekaj uspešno izvedenimi akcijami vrnili v tekmo. Nova okrepitev domačih Aleksandar Gruev je v 35. minuti zadel za izenačenje (55:55), po neuspešnem napadu Olimpije pa je Luka Lapornik s polaganjem Zlatorog popeljal v vodstvo (57:55). Odločitev je padla v sami končnici tekme. Finec v dresu Olimpije Sasu Salin je pri izidu 61:61 zadel dve trojki zapored in poskrbel za novo zmago Ljubljančanov v regionalni ligi.

Salin je bil z 18 točkami prvi strelec tekme, za najkoristnejšega igralca pa je bil izbran Jaka Blažič s 17 točkami, 6 skoki, 3 podajami in 4 ukradenimi žogami. V ekipi Zlatoroga je bil prvi strelec Alen Omić s 15 točkami, Jure Škifič jih je dodal 11, Luka Lapornik pa 10.

Košarkarji Zlatoroga imajo po 15 odigranih tekmah le 2 zmagi, kar jih uvršča na dno lestvice. Prihodnjo nedeljo jih čaka domača tekma z zagrebško Cedevito. Jutri jih čaka še en obračun z ekipo iz Ljubljane. V tekmi lige Telemach v Laškem gostujejo Parklji.

Zlatorog Laško : Union Olimpija 63:69 (19:20, 15:18, 15:17, 14:14)

Zlatorog: Škifič 11, Brodnik 8, L. Lapornik 10, Nikolič Smrdelj 5, Vujasinovič 5, Omić 15, Dimec 2, Atanacković 1, Mali, Gruev 6. Trener: Ivan Sunara

Statistika

Celjanke že v začetku 2. četrtine dosegle toliko točk kot Domžalčanke na celi tekmi
Trener ŽKK Athlete Celje Damir Grgić na tekmi domačega prvenstva proti Domžalam ni mogel računati na tri poškodovane oziroma obolele igralke (Rebeka Abramovič koleno, Nina Gabrovšek – rama in Maja Bošnjak – trebušna gripa). Kljub tanjši klopi so Celjanke že v uvodu tekme razrešile vse dvome o zmogavalcu.

Prva četrtina, ki so jo Celjanke dobile z rezultatom 29:14, je bila še najbolj izenačen del tekme. V 2. in 3. četrtini so domače igralkam Domžal dopustile le 7 točk skupaj, same pa so jih v istem času dosegle kar 51. Do konca srečanja je razlika narasla na ogromnih 75 točk (110:35). Najboljša strelka tekme je bila Tina Trebec, ki je dosegla 28 točk, Sanja Orozović jih je dodala 20. Za gostje je Alenka Hozjan dosegla 15 točk.

Trener Damir Grgić je bil s predstavo svojih varovank zadovoljen: “Zadovoljen sem s pristopom svojih košarkaric. Za nas je bila to dobrodošla tekma po napornih treningih v zadnjem tednu. čestitke tudi Domžalčankam za korektno igro.”

Z 10 zmagami in 1 porazom Celjanke na lestvici 1. SKL za ženske zaostajajo le za neporaženimi Triglavankami. Naslednja tekma bo štajerski derbi z mariborskim AJM 18. januarja. Prihodnji vikend slovenske košarkarice čaka All Stars tekma, ki bo v Luciji. Za prvi peterki lahko glasujete še danes. Podrobnosti najdete na spletni strani KZS.

Athlete Celje : Domžale 110:35 (29:14, 24:4, 27:3, 30:14)

Celje: Gajič 10, Orozović 20, Oblak 17, Klavžar 7, Macura 13, Jagodič 13, Trebec 28, Brišnik 2. Trener: Damir Grgič

Statistika

FOTO: Celjanke so brez težav prišle do desete zmage v državnem prvenstvu (foto: Damir Mrkonjić, arhiv Celje.info)

M.K.