Košarkar ali košarkaš in kaj ima Celjsko z aktualnim evropskim prvenstvom?


V evforiji po uvrstitvi v polfinale evropskega košarkarskega prvenstva je moč zaslediti čestitke tako košarkarjem kot tudi košarkašem. 

Mnogi se ne zavedajo, da z uporabo slednje besede, dejansko ne uporabljajo slovenske, dasiravno je zelo podobna in se tudi pogosto uporablja in je tudi slovarji ne prepovedujejo.

Če malo pobrskate, boste hitro videli, da pri nas (in v Makedoniji) obstajajo košarkarski klubi, pri ostalih slovanskih narodih bivše Jugoslavije pa košarkaški.

Prav kmalu bo v Mestnem kinu Metropol na ogled film Košarkar naj bo, ki je nastal po istoimenski knjigi Primoža Suhodolčana.

Območje Celjskega v članski reprezentanci, ki se resno poteguje za eno od medalj, zastopa v Celju rojeni Preboldčan, Žiga Dimec. 24-letni center ima najboljša košarkarska leta šele pred sabo, z 211 centimetri pa je ob Gašperju Vidmarju najvišji član ekipe. Selektor Igor Kokoškov igralcu novomeške Krke, kjer bo igral še tretjo sezono zapored, na tekmo nameni po osem igralnih minut, v katerih dosega po 1,7 točke in 2,4 skoka. Žiga izhaja iz košarkarske družine, saj sta (bila) košarkarja tudi brat Luka in sestra Teja.

Naše območje v različnih, a vidnih vlogah, zastopata še Boris Zrinski in Gregor Zdolšek.

Zrinski, ki je del lanske sezone vodil košarkarje Term Olimia Podčetrtek, je strokovni komentator pri prenosih Radia Slovenija. V preteklosti je bil tudi selektor slovenske ženske košarkarske reprezentance, kot trener pa je med drugim deloval tudi v Celju, na Polzeli, v Rogaški Slatini in Šentjurju.

Zdolšek je v zadnjih letih kot maser nepogrešljiv član reprezentančnih akcij in je tudi dolgoletni član šentjurskega košarkarskega kolektiva.

Pred štirimi leti je Slovenija gostila evropsko prvenstvo, predtekmovalno skupino, kjer je igrala naša reprezentanca pa ravno Celje. Takrat je nastal tudi video z zanimivim fotokolažem celjskih košev.

polovicka_celje_klik