Kruder naposled zmagovalec seštevka svetovnega pokala (dopolnjeno)


Na zaključni tekmi sezone svetovnega pokala v balvanskem plezanju, ki jo je po dvomesečnem premoru od zadnje preizkušnje gostilo Monakovo, je Jerneju Kruderju uspel uspeh kariere.

jernej_kruder_veselje_avgust_2018V glavnem mestu Bavarske je bil Celjan v tekmi za osvojitev t.i. malega globusa. Za končno lovoriko mu je konkuriral japonski plezalec Narasaki, ki je bil pred zadnjim obračunom v Nemčiji v v nekoliko boljšem položaju.

27-letno presenečenje letošnje sezone iz Zadobrove je še enkrat dokazalo iz kakšnega testa je, in tako se lahko slovensko plezanje pohvali z novim uspehom.

To mu je uspelo že s samo uvrstitvijo v večerni finale, medtem ko je Narasaki z 9. mestom v polfinalu zaključil s tekmovanjem. V sklepnem delu tekme je priplezal na 2. mesto, kar je bilo že zdavnaj več kot dovolj za končni uspeh.

S tem je postal tudi prvi Slovenec, ki mu je uspelo priti do skupne zmage v seštevku svetovnega pokala v balvanih.

jernej_kruder_skupni_zmagovalec_stopnicke_avgust_2018Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica): “V začetku sezone niti približno nisem upal pomisliti na skupno zmago. V vsej karieri je bila to moja želja, a nisem upal verjeti, da je tako velik dosežek dosegljiv zame. Letos se je vse obrnilo, po prvi tekmi v Meiringenu sem ujel tok in sezona je stekla kot še nikoli. Sprostil sem se in vsaka naslednja tekma mi je bila v užitek in veselje, brez psihičnih pritiskov.
Zelo sem bil presenečen, ker so moji navijači prišli v München s transparenti in majicami, izdelanimi posebej zame. Odlično sem se počutil, ko sem že po polfinalu videl, da sem skupni zmagovalec, da se je poklopilo finale in sem dosegel še ene stopničke, pa je le še češnja na vrhu smetane. Zelo sem vesel za celotno ekipo, saj smo letos res močni, nepopisno pa sem vesel za skupno zmago.”
janja_garbret_stopnicke_avgust_2018Dodajmo, da je članica velenjskega Šaleškega alpinističnega odseka, Janja Garnbret, prepričljivo zmagala v ženskem seštevku balvanov. Zaradi mature je spustila več kot polovico balvanske sezone, na elitni tekmi pa je edina dosegla vse štiri vrhove v prvem poskusu in se veselila novega balvanskega zlata: “To je bila verjetno moja najboljša balvanska predstava do zdaj, mislim, da se je zgodilo prvič, da sem vse finalne balvane preplezala v prvem poskusu. Verjetno tudi zato, ker sem res pogrešala balvanske tekme, zelo sem bila vesela finala, plezala sem brez pritiska in res uživala, sploh pa so navijači in vzdušje v Münchnu izjemni. Noro je tudi, da sem bila skupno četrta s samo tremi tekmami, seveda pa si želim v prihodnje tudi zmagati v skupnem seštevku balvanov.”

*foto: Luka Fonda