Mlade Celjanke za finale jadrana ugnale vodilne Bolgarke


Celjske košarkarice so na zaključnem turnirju lige WABA oz. ženske jadranske lige, ki ga gosti glavno mesto Črne gore, naredile velik posel, saj so v polfinalu ugnale bolgarsko Montano, ki je po rednem delu izmed vseh štirih udeleženih ekip dosegla najboljši izkupiček.

Celjanke so začele pogumno, najprej pa je prijetno presenetila Zala Friškovec, ki je dosegla prvih pet točk in bila nasploh zelo koristna na igrišču v dvorani Univerze Črne gore. Po prvi četrtini so slovenske državne prvakinje, pri katerih druga najstarejša igralka šteje 19 let, vodile za osem točk, prednost pa se je v drugi še poviševala. S serijo 1:15 je bilo v 14. minuti tako že 13:35, kmalu za tem pa je celjska prednost znašala že 23 točk. Sledil je precejšen padec v igri Celjank, k čemur so pripomogle tudi nekatere odločitve arbitrov, bolgarska zasedba pa je do konca polčasa naredila serijo 18:4 in ob polčasu zaostajala devet točk. 

Montana se je takoj po glavnem odmoru približana na 37:44, a se je znova izkazal karakter deklet Damirja Grgića, saj so ob naletu Bolgark uspele ohraniti trezno glavo in mirne roke ter znova nekoliko povišati prednost. Po pol ure igre je celjsko vodstvo znašalo 13 točk. 

Celjanke so v zadnji četrtini dolgo ohranjale dvomestno prednost. Slabe tri minut pred koncem so Bolgarke s trojko prišle na -9, a je trojec Athletea: Shante Evans, Annamaria Prezelj in Iva Slonjšak ob pomoči ostalih soigralk zrelo znova povišal prednost.

Na drugem srečanju sta se merili domača Budućnost Bemax in bolgarski Beroe iz Stare Zagore. V izjemno tesnem srečanju so bile na koncu za dve točki boljše Bolgarke, ki imajo v kadru kar pet Američank. Po tekmi je prišlo tudi do nekaterih manj prijetnih scen, gostitelji pa zagotavljajo, da bodo jutri podporo domače publike imele Celjanke. Finale je na sporedu ob 17.00, ogled pa je možen tudi preko spletnega prenosa na Youtube kanalu: WABA Women Adriatica Basketball Association.

Montana 2003 : Athlete Celje 74:85 (12:20, 23:24, 19:23, 20:18)

Prezelj 27, Evans 18, Friškovec 17, Slonjšak 14, …

Damir Grgić, trener Athlete Celja: “Čestitke igralkam za zasluženo zmago. Prvih 15 minut smo odigrali izjemno, nakar smo padli v črno luknjo.V drugem polčasu smo z zbrano igro nadzorovali rezultat. Zdaj moram ohladiti glave, se dobro pripraviti na finale in ga odigrati po najboljših močeh.”

*na sliki Zala Friškovec; foto: Gojko Kusić/WABA

tecaj-samoob-klik