Najlepše pohodne poti v Celju in okolici: Štore in Šentjur očarata z bogato paleto pešpoti


Skupaj smo se lahko sprehajali preko Dobrne, Laškega, Žalca in Polzele, danes pa bomo razkrivali najlepše pohodne poti v okolici Štor in Šentjurja. Mogoče je med njimi tudi ideja za vaš naslednji nedeljski izlet.
Štore presenečajo z bogato naravno dediščino
Pot 23.000 korakov (Foto: Turizem Štore)
Pot 23.000 korakov
(Foto: Turizem Štore)

Štore so prava poslastica za vse ljubitelje rekreacije in narave. Poglejmo, katere pohodne poti ponuja.

Pot 23.000 korakov

Štore bogati etnološka-naravoslovna krožna pot 23.000 korakov. Ime je dobila po številu korakov, ki jih potrebujemo za sprehod okoli Svetine. Pot poteka mimo številnih ekoloških in naravnih posebnosti, kot so Svetina, grob popotnice Alme M. Karlin, Glažuta z glažutarsko kapelo, vmes pa se lahko poučite tudi o oglarstvu. Več podrobnosti o poti.

Pot je namenjena ozaveščanju o ohranjanju narave in pomenu zgodovine, na njej pa lahko občudujemo pester rastlinski svet z več kot 40 različnimi vrstami dreves in grmičevja.

Športno-rekreativna pohodna pot “Po Štorah”

Štore so popolne za rekreativce, sprehoda željne obiskovalce, pohodnike in planince. Ljubitelji narave se lahko na pot odpravijo po vseh letnih časih. Zanimiva je tudi športno-rekreativna pohodna pot »Po Štorah«, ki vas bo preko 13,2 km popeljala skozi naselja Lipa, Zg. Pečovje, Svetina, Ramanca, Ravnine, Žarovišče, Zgornja Laška vas, Spodnje Pečovje in skozi dolino Bojanskega športa. Ob tej priložnosti lahko zavijete tudi v športni park.

Šentjur ponuja mnogo več, kot le Rifnik

Šentjur je priljubljena destinacija za vse pohodnike in sprehajalce, ki se najraje zatečejo na Rifnik, Resevno ali Žusem.

Rifnik

Rifnik ne ponuja le rekreacije, marveč ima tudi poučno noto.
Rifnik ne ponuja le rekreacije, marveč ima tudi poučno noto.

Le kdo ne pozna Rifnika? Označena pešpot iz Šentjurja pohodnike usmeri na stopnice, ki se vzpenjajo čez travnik navzgor. Pot vas bo ponesla čez krajši pas gozda, asfaltirano cesto in travnik. Arheološko najdišče Rifnik zajema tudi ruševine gradu Reicheneck, ki je prava zanimivost. Več podrobnosti o poti

Resevna

Kar je za Ljubljančane Šmarna gora, je za Šentjurčane Resevna. Pot na Resevno je izjemno barvita, saj vas bo označena pot vodila skozi past gozda preko travnatih pobočij, makadamske ceste in kolovoz.

Po krajšem strmem vzponu morate slediti v smeri Resevne in nadaljevati mimo križa, po za promet zaprti cesti, kjer vas nekaj minut hoje pripelje do planinskega doma. Na vrhu je tudi 20 m visok razgledni stolp, kjer si lahko privoščite nekaj minut zase in uživate ob razgledu. Več podrobnosti o poti

Obisk Resevne večina izkoristi za vzpon na razgledni stolp.
Obisk Resevne večina izkoristi za vzpon na razgledni stolp.

Peseke

V Gorici lahko začnete svojo pot do vrha Pesek. Tam vas bo nagradil razgled na Slivnico, Kalovje, Šentrupert, Rifnik in ostale okoliške hribe. Za vrnitev se morate usmeriti proti Slivnici in se od tod vrniti v Gorico. Za celoten krog boste potrebovali eno uro.

Sveta Helena

Če vam vzpon na Pesek ne predstavlja večjega izziva, se lahko odpravite na Sveto Heleno. Pri tem vas bo pot peljala mimo ruševin gradu Turn in čudovito naravo mimo zidanic do vrh. Na vrhu je spomenik, ki ga obkrožajo klopce za počitek.

2-urno pot bo poplačal razgled na Donačko goro, Boč, Pohorje, Uršljo goro, Peco, Raduho in Savinjsko ter Posavsko hribovje. Kot zanimivost naj omenimo, da vsako leto jeseni na Sveti Heleni poteka tudi dogodek Po Sveti Heleni: Martin na star način, ki pritegne veliko obiskovalcev.

Col

Vzpon na Peseke in Sveto Heleno lahko dodatno nadgradite še z izbiro Cola za končno destinacijo. Vse točke je namreč možno povezati v vezno pot. Od Svete Helene morate pod nadaljevati po grebenu mimo zidanic, gozda in proti Rafkotovemu mlinu. Pot se nadaljuje po cesti za Slivnico, vse dokler ne prispete do vrha Cola. V kolikor se odločite za celotno vezno pot, si vzemite 4 ure časa.

Gradišče

Iz centra Gorice se lahko odpravite tudi na Gradišče. Pot med vinogradi, zidanicami in gozdovi vas bo popeljala do klopc, kjer vas ob lepem vremenu čaka čudovit razgled na Slivniško jezero, Rudnico in Boč. Vrnete se lahko po isti poti, potrebovali pa boste približno 1 uro.

Stolp ljubezni na Žusmu

Stolp ljubezni v Žusmu vas ne bo pustil ravnodušnih.
Stolp ljubezni v Žusmu vas ne bo pustil ravnodušnih.

Kot poudarjajo v Planinskem društvu Žusem, je v omenjenem kraju vse v znamenju ljubezni. Na hribu stoji cerkev, ki je posvečena sv. Valentinu, ki je zavetnik zaljubljencev, vsako leto poteka tradicionalni valentinov nočni pohod. K slovesu so veliko doprinesle številne legende, še iz časa Žusemskih grofov. Do vrha vodi 116 stopnic z dvema razglednima ploščadma. Stolp ljubezni meri v višino 25,9 metra, razgled z njega pa je osupljiv. Ob lepem vremenu lahko vidimo Hrvaško, Madžarsko, Avstrijo in celo Triglav. Zaradi razgleda in idejne zasnove tako ne preseneča, da je Žusem izjemno priljubljen med pohodniki.

Štore in Šentjur sta torej pravi raj za ljubitelje lepe narave, ki lahko pohodnikom ponudi zavetje in osupljiv razgled. Več podrobnosti o poti