Najlepši izleti in pohodne poti v Celju z okolico


Pohodništvo je vedno bolj priljubljena oblika rekreacije, ki cveti tudi v Celju z okolico. Ne glede na to, ali iščete sprehajalne, pohodne, gozdne ali planinske poti, vas bo okolje knežjega mesta navdušilo.

Na Celje.info pripravljamo serijo člankov, v katerih bomo predstavili najlepše pohodne poti na širšem območju celjske regije. Začenjamo z bližnjimi, nato pa bomo nadaljevali s tistimi tako na vzhodu kot zahodu, severu in jugu mesta.

Šmartinsko jezero z okolico

rp_smartinsko-jezero-spletna-300x300.jpgMed Celjani je sicer najbolj priljubljena sprehajalna pot Šmartinsko jezero. Urejena kolesarska in sprehajalna steza se začne pri cerkvi Sv. Duha v Novi vasi in rekreativce vodi po zavarovani in lepo označi poti naravnost do Šmartinskega jezera.

Ko prispete do jezera, lahko zavijete levo in se sprehodite mimo Jezerske kraljice in ob Brkatem somu, kjer se lahko tudi ustavite. Pot lahko nadaljujete tudi preko pontonskega mostička do Čolnarne Muzelj, ki vam ponuja počitek v senci. V kolikor pa izberete drugo stran, se sprehodite po stezi, ki vodi skozi prijeten gozdiček.

Šmartinsko jezero pa ne ponuja le odlične rekreacije, temveč ima tudi izobraževalno noto. Lahko se namreč podate tudi na ekosistemsko učno pot Šmartinsko jezero. Tam se lahko naučite veliko o sami kulturni krajini in njenih naravnih ekosistemih. Značilne vodne ali obrežne rastline in živali so tudi slikovno predstavljene, kar je zanimivo predvsem za družine in turiste. Poučni sprehod vam bo vzel 45 minut časa. 

Celjska koča, Grmada

rp_celjska_koca1-300x225.jpgEna izmed pogostejših rekreacij v knežjem mestu je zagotovo tudi vzpon na Celjsko kočo. Na višino 652 metrov pa se lahko odpravite po edinstveni gobarski učni poti. Na tej relaciji je natančno opisanih in prikazanih kar 18 vrst gob. 

Celjska koča pa ni priljubljena destinacija samo zaradi vzpona in ogleda, temveč obiskovalcu ponuja tudi številne druge aktivnosti. Če vas mikata bobkart ali pa popoldne v pustolovskem parku, ne odlašajte z vzponom na Celjsko kočo.  Več podrobnosti o poti.
 
V kolikor pa vam Celjska koča še ne predstavlja izziva, lahko od tod nadaljujete pot tudi na Grmado.  Z vrha, na katerem stoji velik križ je lep razgled na Posavsko hribovje, Celjski Stari grad, Celje in del Savinjske doline. Poleg tega lahko nad vrhom prvega grebena najdemo naravno stena. V preteklosti je veljala za priljubljeno plezališče, danes pa je del naravnega parka Natura 2000 in je gnezdišče zaščitenih ptic. Na jugovzhodnem pobočju Grmade se nahaja tudi Pečovniška koča, ki je odprta ob vikendih in praznikih. Več podrobnosti o poti.

Stari grad Celje

rp_celjski-grad-300x198.jpgPozimi se lahko odpravite na romantični pohod z baklami na Stari grad Celje, ki prav tako velja za priljubljeno pohodniško destinacijo, pa ne samo pozimi. S parkirišča pod Grajskim hribom se usmerimo na peš pot v smeri Starega gradu.
 
Pot je sprva prijetna in zložna, vije pa se skozi gozd. Malo pod vrhom pa se pot vzpne in nas hitro popelje pred obzidje Starega gradu. Gre za manj zahtevno pot, kamor se lahko odpravite na sproščen sprehod.  Več podrobnosti o poti.
 

Mestni gozd

rp_drevesna-hisa-celje-2015-300x200.jpgMestni gozd je skriti biser knežjega mesta. Le malokdo ve, da predstavlja območje ohranjenih gozdnih sestojev na južnem obrobju mesta Celje. 
 
Mestni gozd vas bo očaral z 12 gozdnimi potmi, ki skupaj štejejo 14 kilometrov. Ima tudi izobraževalno noto, saj se lahko preko njega podate po gozdni učni poti, kjer je predstavljena raznolikost in delovanje gozdnega ekosistema, njegova primerjava z ekosistemi mesta, parka in travnika, številne koristne vloge gozdov ter trajnosten način rabe gozdnih dobrin.  Omrežje gozdnih poti je bilo nadgrajeno z novo rekreacijsko, izobraževalno in doživljajsko opremo. Pot vas lahko odnese tudi do svojevrstne drevesne hiške, ki je v celoti narejena iz lesa iz mestnega gozda. Gre za največjo drevesno hišo v Sloveniji. 
 
To je bilo le nekaj najbolj priljubljenih pohodnih poti v Celju. Savinjska regija pa jih premore še mnogo več. Spremljajte nas tudi v prihodnje, ko vam bomo razkrili še več rekreacijskih biserov iz Celja in okolice. 

ortenija-polsi-klik