Občine na Celjskem ob Dirki po Sloveniji stopile skupaj (načrt trase 3. etape: Celje-Rogla)


Med 15. in 18. junijem se bo po slovenskih cestah odvila karavana 24. dirke po Sloveniji. Zadnja dva dni, v soboto in nedeljo, bodo na svoj račun prišli ljubitelji kolesarstva na širšem Celjskem, saj se bo v soboto ob 10.30 začela etapa s startom v Celju, v nedeljo pa v Rogaški Slatini. Pri tretji oz. knežji etapi so moči združile občine Celje, Žalec, Slovenske Konjice in Zreče, kar so predstavili tudi na posebni novinarski konferenci.

Dirka je časovno umeščena med dve znani dirki, tj. Giro di Italia in Tour de France in tako predstavlja predpripravljalno tekmo za Tour, zato pritegne tudi svetovno znane kolesarje in klube. Tretja, t. i. Kraljeva etapa bo potekala v soboto, 17. junija, s štartom ob 10. uri na Krekovem trgu. Etapa bo potekala na relaciji Celje-Rogla, dolga bo 167,7 km, cilj pa bo na 1.474 metrih na Rogli.

Na dirko opozarjajo tudi zastavice nad Prešernovo ulico
Na dirko opozarjajo tudi zastavice nad Prešernovo ulico

Trasa dirke v Celju: Krekov trg, Prešernova ulica, Ljubljanska (do Maksimiljana), Gregorčičeva, Vodnikova, Cankarjeva (do pošte), Aškerčeva (do vojašnice), obvoznica (proti Žalcu). Merjenje časa se začne na zahodni obvoznici pred odcepom za Babno (podhod proti Plavi laguni).

Trasa tretje etape Celje-Rogla: Celje, Žalec, Žalec, Celje, Štore, Ljubečna, Vitanje, Stranice, Zreče, Padeški vrh, Zreče, Oplotnica, Slovenska Bistrica, Veliko Tinje, Oplotnica, Slovenske Konjice, Zreče, Rogla.

Videopredogled 3. etape

 
Najboljši z zeleno majico

Letos se je spremenila tudi celostna podoba dirke, saj vodilni kolesar ne nosi več rumene, temveč zeleno majico, za katero se bo na naših cestah borilo približno 140 kolesarjev iz 19 ekip, od tega 5 ekip iz najvišjega profesionalnega ranga World Tour. 

Zelena majica tudi simbolizira trajnostno zavezo naše dežele in slovenskega turizma v smislu »ohranimo naš planet zelen«. V sozvočju s tem je slogan dirke “Fight for green” oz. borba za zeleno.

Prenos na Eurosportu

V dogovoru s skupaj 13 partnerji, med katerimi je tudi Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje, je letos prišlo do podpisa pogodbe z najbolj gledanim evropskim in svetovnim športnim kanalom Eurosport glede neposrednega prenosa dirke Po Sloveniji.

Prenos štiridnevne kolesarske dirke po Sloveniji preko TV mreže Eurosport je ključni oz. osrednji komunikacijski kanal projekta, kar je za promocijo Slovenije kot aktivne oz. športne destinacije ključnega pomena. Slovenska turistična organizacija je tako projekt podprla s 150.000 evri. 

Poseben promocijski film

Mestna občina Celje je v sodelovanju z Zavodom Celeia Celje in STO pa izdelala tudi 30-sekundni promocijski film o Celju in 5-sekundi napovednik. Oboje se bo predvajalo na Eurosportu. Med neposrednim prenosom bodo predvajali film, ki prikazuje najpomembnejše turistične znamenitosti Celja (Stari grad Celje, mestno jedro, Celjska koča).

Dodajmo, da je vložek Mestne občine Celje k organizaciji dirke 30 tisočakov.

V času dirke po ob trasi ceste oviran promet, prav tako pa bo ponekod spremenjen prometni režim.

maraton-drzavnosti