Pa Ani Celjski na Poljsko še Annamaria


Pred šestimi stoletji je bila Ana Celjska z 22 leti druga žena kralja Poljske in Litve Vladislava Jagiele. Sedaj se iz Celja v to deželo ob Baltiku podaja Annamaria Prezelj, 19-letna košarkarica celjskega kolektiva, ki je bila v minuli sezoni druga najboljša strelka jadranske lige. 

Reprezentantka Slovenije, ki jo naslednji petek čaka krstna tekma na evropskih prvenstvih, odhaja k poljskemu prvoligašu AZS PWSZ Gorzów Wielkopolski.

Za razliko od srednjeveške predhodnice ne bo delovala v Krakowu, ampak v mestu na zahodu države, ki je od nemškega Berlina oddaljeno toliko kot loči Ljubljano in Maribor ter šteje približno toliko prebivalcev kot štajerska prestolnica. 

Ambiciozno okolje

Ekipa iz mesta Gorzów Wielkopolski je v lanskem poljskem državnem prvenstvu v rednem delu osvojila 4. mesto, v končnici pa v četrtfinalu tesno, z 2 proti 3 v zmagah, izgubila z evroligaško ekipo Polkowice.

Gorzow bo v prihodnji tekmovalni sezoni igral v evropskem pokalu FIBA, v prihodnjih letih pa želi sočasno z dokončanjem izgradnje nove dvorane zaigrati tudi v evropski ligi. Gorzow je v Evroligi že igral v sezonah 2009/2010 in 2010/2011, zadnjih 13 sezon pa ga kot trener vodi nekdanji poljski selektor Dariusz Maciejewski.

Tri celjske sezone

Aleksandra Krošelj (levo) ostaja v Celju, Annamaria pa si bo kruh rezala na Poljskem; foto: FIBA
Aleksandra Krošelj (levo) ostaja v Celju, Annamaria pa si bo kruh rezala na Poljskem; foto: FIBA

Annamaria Prezelj je v ŽKK Cinkarna Celje odigrala tri sezone in v njih osvojila po tri naslove državne in pokalne prvakinje Slovenije, ter v sezoni 2016/17 tudi naslov v mednarodni WABA ligi. Poleg tega se lahko pohvali še z dvema naslovoma mladinske državne prvakinje, prvim mestom na evropskem klubskem mladinskem prvenstvu v Sopronu ter nastopom na zaključnem turnirju WABA lige v sezoni 2014/2015. V zadnji sezoni je bila s povprečjem 21 točk na tekmo druga strelka WABA lige, na zaključnem turnirju v Podgorici pa je bila izbrana za najkoristnejšo igralko (MVP) zaključnega turnirja.

V zadnjih letih je imela veliko uspeha tudi v slovenskih reprezentancah mlajših starostnih kategorij. Leta 2015 je bila na mladinskem evropskem prvenstvu A divizije v Celju tretja strelka prvenstva, lani pa je bila na evropskem prvenstvu do 20 let B divizije izbrana za MVP prvenstva, na katerem se je slovenska reprezentanca prvič v zgodovini uvrstila v elitno A divizijo.

Borut Kop, predsednik ŽKK Cinkarna Celje: “Annamaria Prezelj je zagotovo igralka, ki je med najbolj zaslužnimi za odlične rezultate našega kluba v zadnjih letih. Veseli smo, da so njene dobre igre bile opažene tudi v številnih tujih klubih, ki so v zadnjih mesecih kazali velik interes, da jo pridobijo v svoje vrste.

Kljub temu, da izgubljamo eno naših najboljših igralk, smo veseli, da je dobila priložnost kariero nadaljevati v zelo močni poljski ligi ter evropskem pokalu FIBA. Njen prestop v Gorzow je ponovna potrditev, da delamo dobro in kvalitetno in, da naš klub pri uglednih tujih klubih uživa velik ugled in zaupanje. Annamariji na njeni nadaljnji poti želimo veliko zdravja in uspehov, vrata našega kluba pa ji bodo v prihodnosti vedno odprta.”

carraro-free-polsi