Slovenija preko Islandije v polfinale evropskega prvenstva


Drugi dan glavnega dela tekmovanja je dal odgovor o polfinalistkah evropskega prvenstva. Portugalska si je boj za medalje zagotovila že v torek, medtem ko so si ga ostale tri reprezentance, Slovenija, Francija in Nemčija, zagotovile v sredo. Slovenija je premagala Islandijo (25:21), Francija Španijo (35:33), Nemčija pa Srbijo (32:20).

Slovenija je osvojila drugo mesto v skupini I, zato se bo v polfinalu pomerila z zmagovalko skupine II Portugalsko. Tekma bo v petek ob 19.30 v Zlatorogu. V drugem polfinalu se bosta pomerili Nemčija in Francija.

Zadnje srečanje glavnega dela med Slovenijo in Islandijo je dalo zadnjega potnika v polfinale evropskega prvenstva. Slovenija je tam že bila dve leti nazaj, medtem ko Islandija slasti polfinala še ni okusila, saj je bila na prvenstvu do 18 let na koncu na 7. mestu.

Islandija je na začetku srečanja zaigrala zelo trdo v obrambi, kar dokazuje tudi dejstvo, da sta bila do 4. minute izključena že dva njihova rokometaša. Varovanci Saše Prapotnika sprva niso našli odgovora na takšno obrambo nato pa je z golom za izenačenje na 1 led prebil trenutno najboljši strelec Slovenije, Grega Ocvirk. V nadaljevanju so slovenski fantje zelo dobro zaigrali v obrambi in s pomočjo Gašperja Dobaja zaklenili svoja vrata ter v 12. minuti povedli s 6:3. Islandski rokometaši so po minuti odmora njihovega selektorja v napadu zaigrali bolje in po zadetku Birgira Birgissona prišli le na gol zaostanka (5:6). Da bi umirili napad Islandije so minuto odmora vzeli tudi na slovenski strani in z dodatnimi napotki pripomogli k najvišji prednosti do tistega trenutka, 11:7. V zadnjih minutah srečanja smo gledali izmenične zadetke na obeh straneh, tako da je Slovenija na odmor odšla s 4 goli prednosti (14:10).

Slovenski rokometaši so drugi polčas začeli precej bolje kot na tekmi proti Nemčiji in si z dvema odličnima obrambama Dobaja in uspešnima napadoma priigrala 6 golov prednosti (16:10), v nadaljevanju pa so jo povišali na 7 (19:12). Po znižanju zaostanka Islandcev na 17:21 je bil slovenski selektor v 50. minuti srečanja prisiljen vzeti minuto odmora, kar je botrovalo k prekinitvi šestminutnega posta Slovenije, ki ga je golom od daleč prekinil Domen Makuc (22:18). Islandski rokometaši so imeli v zadnjih minutah kar nekaj priložnosti za znižanje zaostanka, ki jih niso znali izkoristiti. Slovenija si je z končno zmago 25:21 priigrala tako želeno polfinale, kjer jih čaka reprezentanca Portugalske.

Pri Sloveniji sta največ golov dosegla Kristjan Horzen in Gregor Ocvirk (oba po 5), z 12 obrambami pa je izstopal Gašper Dobaj. Pri Islandiji je bil s 6 zadetki najbolj uspešen Birgir Birgisson. Za najboljšega igralca tekme je bil izbran Kristjan Horzen (Slovenija).

Slovenija se bo v polfinalu pomerila s Portugalsko. Tekma bo v petek ob 19.30 v Zlatorogu. V drugem polfinalu se bosta pomerili Nemčija in Francija.

SLOVENIJA : ISLANDIJA 25:21 (14:10)

Slovenija: Ferjan, Žabić, Kunst, Horzen, Horvat, Kavčič, Rozman, Ocvirk, Kotar, Pipp, Ozmec, Makuc, Mazej, Dobovičnik, Novak, Dobaj.

Islandija: Aronsson, Birgisson, Gretarsson, Griffin, Gudmundsson, Hauksson, Johannsson, Jonsson B., Jonsson F., Jonsson S., Kjartansson, Scheving, Sveinsson, Thorkelsson, Thorstensen, Vidarsson.

DRŽAVA N Z I P +/- T
1.    Nemčija 3 2 1 0 83 67 16 5
2.    Islandija 3 2 0 1 74 70 4 4
3.    Slovenija 3 0 2 1 71 75 -4 2
4.    Srbija 3 0 1 2 68 84 -16 1

vir: RZS