Ženska košarkarska reprezentanca v Celju spisala zgodovino


Celje je bilo sinoči prizorišče kvalifikacijske tekme ženske košarkarske reprezentance za sploh prvo uvrstitev na evropsko prvenstvo. V polni dvorani Gimnazije Celje – Center so izbrankam Damirja Grgića nasproti stale Litovke, ki so zadnje v tričlanski skupini in so v knežje mesto prišle s pomlajeno zasedbo.

Na krilih glasnih navijačev je slovenska reprezentanca, kjer je od 12 deklet, kar devet sedanjih ali nekdanjih članic ŽKK Athlete Celje, začela odločno in v prvi četrtini dosegla skoraj dvakrat več točk kot nasprotnice. Razlika je naraščala tudi večino druge četrtine, a so Litovke v soparni dvorani proti koncu polčasa in tik po začetku tretje četrtine ublažile zaostanek na devet točk. Slovenke so se uspele zbrati in v nekaj minutah razliko povišale na veliko bolj varnih 18 točk. Borbene gostje so se svoji selektorki skušale dokazati tudi v sklepni četrtini, a je motivirana domača zasedba, ki jo je vodila učinkovita kapetanka Maja Erkić vzdrževala razliko, v zadnjih minutah pa so na parket stopile tudi igralke iz druge rotacije.

Velikemu veselju na tribunah se je z zastavo, znova na palici (!), kar je na športnih prireditvah prepovedano, pridružil predsednik Borut Pahor. Selektorju Damirju Grgiću so kar na igrišče prinesli tudi torto, saj danes slavi obletnico rojstnega dneva.

Slovenija : Litva 75:54 (20:11, 21:15, 19:16, 15:12)

Slovenija: Ljubenović 3, Oblak 16, Zdolšek 2, Erkić 16, Abramovič 2, Rupnik, Barić 8 (7 podaj), Jakovina, Piršić 10 (10 skokov), Lisec 11, Trebec 2, Prezelj 5.

Damir Grgić, selektor Slovenije: “Navdušen sem nad razpletom tekme in potekom kvalifikacij. Naredili bomo vse, da kvalifikacije zaključimo na prvem mestu v skupini. Ponosen sem na dekleta in se jim zahvaljujem. Imamo najboljše navijače v Evropi, to je bilo doslej jasno v moški košarki, sedaj je tudi v ženski. V Latvijo odhajamo po zmago.”

Maja Erkić, kapetanka Slovenije: “Čestitala bi vsem puncam. Po tako velikem uspehu za slovensko žensko košarko se počutimo izvrstno. Moje zadovoljstvo je še toliko večje, saj sem v reprezentanci že od vsega začetka in dolgo smo si vsi skupaj želeli uvrstitve na veliko tekmovanje. Cilj je dosežen!”

LESTVICA SKUPINE A:

1. Slovenija 3 3/0 217:169 6
2. Latvija        3 2/1   203:212 5
3. Litva           4 0/4   261:300 4

V sredo bo v Latviji na sporedu še zadnja tekma kvalifikacij za EP, ki bo junija na Češkem.