Poslovanje žene celjskega župana pod drobnogledom policije

04. 06. 2019 22:01

Katarina Karlovšek, podjetnica in žena župana Bojana Šrota, vsak december v okviru svojega podjetja RTA agencija decembra pripravlja dobrodelni koncert v Celju s poslovnim dogodkom.

V zvezi s tem ji je znani celjski novinar Brane Piano ob začetku leta v časopisu Delo v članku z naslovom Donosna dobrodelnost Šrotove žene očital, da je njena dobrodelnost precej dobičkonosna za njeno podjetje. Zdaj naj bi se, kot poroča isti novinar, z njeno “dobrodelnostjo” ukvarjala tožilstvo in policija.

Spomnimo, Karlovškova je decembra lani že peto leto zapored izvedla dobrodelni projekt Božična obdaritev otrok ter starejših iz socialno ogroženih družin in na poslovanje RTA agencije, pri čemer ji pomagajo tudi celjski javni zavodi in podjetja v lasti mestne občine.

Januarja je novinar Dela Brane Piano v članku z naslovom Donosna dobrodelnost Šrotove žene Karlovškovi očital, da je del denarja, ki so ga podjetja nakazala v dobrodelni akciji, prejela na račun svojega podjetja. Šlo naj bi za 18.000 evrov s strani 50 podjetij, od tega štirih javnih podjetij, oziroma zavodov, ki so nakazali 7.900 evrov. Po pisanju Piana naj bi Karlovškova prireditev izvedla z minimalnimi stroški, z razliko pa zaslužila.

Že januarja smo se v zvezi z novinarjevimi trditvami obrnili na Katarino Karlovšek. Pojasnila nam je, da so se na računu RTA agencije zbirala samo sredstva, s katerimi so pokrili stroške prireditve. “Trditev novinarja, da sem zaključno prireditev izvedla skoraj brez stroškov, je namreč neresnična in zavajajoča. Stroški organizacije in izvedbe prireditve so bili približno 18.000 eur, kolikor so znašali tudi prihodki,” je zapisala v odgovoru za Celje.info  Dodala je, da je osrednji nastopajoči, to je Simfonični orkester Glasbene šole, za svoj nastop prejel plačilo 2.000 erov. Zbor I. gimnazije Celje, ki v Celju in drugih krajih vedno nastopa brezplačno, je tudi na njihovi prireditvi nastopil brezplačno. Za kaj je porabila preostala sredstva, Karlovškova ni pojasnila.

Pozorni policija in tožilstvo

Zdaj Brane Piano v Delu piše, da je po  objavi njegovega prispevka na “dobrodelno dejavnost Karlovškove” postalo pozorno celjsko okrožno državno tožilstvo. Njegov vodja Ivan Žaberl je za Delo potrdil, da je celjski policijski upravi naročil preveriti poslovanje podjetja v lasti Katarine Karlovšek.

Kot v nadaljevanju zgodbe navaja Piano, pa Karlovškova še bolj utrjuje svoje vezi z občinskimi zavodi in podjetji. Tako naj bi Zavod Celeia RTA agenciji izplačal del izkupička od oglasov in vstopnic za javno snemanje hrvaške televizijske oddaje Lijepom našom v Celju, Zdravstveni dom Celje pa jo je najel za organiziranje dogodkov.

Katarina Karlovšek je sicer za 24ur komentirala, da glede svoje dobrodelne prireditve in donacij ne vidi nič spornega: “Gre za zelo lepo humanitarno akcijo. Žalosti me, da se vedno znova iščejo neke spletke. Vse donacije, ki so namenjene za humanitarne namene, se zbirajo na računu zavoda Celeia, s katerimi zavod tudi sklene pogodbo o donaciji.”

Prav tako v dejavnosti svoje žene ničesar spornega ne vidi župan Bojan Šrot. »V njene posle se ne vmešavam, prepričan pa sem, da omejitve poslovanja spoštuje. Moja žena je delovna, odličen organizator, vozi 12 let star avtomobil in dela od jutra do večera. Da dela z zdravstvenim domom, pa slišim prvič,« je povedal za Delo.

Vseeno pa ob tem marsikoga zmoti njena tesna povezanost z občinskimi zavodi in podjetji, zaradi česar pogosto naleti na očitke javnosti, da dobro posluje zgolj zaradi položaja županove žene. Katarina Karlovšek je sicer že več let uspešna podjetnica, ki svoje delo nadgrajuje tudi z dobrodelnostjo. Ugotovitve, če je njeno poslovanje sporno, pa so sedaj v rokah celjske policije, oziroma tožilstva.

T. O.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
174 queries in 1,682 seconds.