Oktober, 2019

This is a repeating event

pon21okt17:00Čarovniški procesi na Slovenskemin pripovedovalska predstava Ta bi na grmadi gorela

Več

Podrobnosti

V ponedeljek, 21.10. ob 17.00 na Starem gradu Celje predavanje dr. Matevža Koširja ”Čarovniški procesi na Slovenskem” v sklopu Uric groze, naslednjo sredo, 30.10. ob 19.00 pa pripovedovalska predstava ”Ta bi na grmadi gorela”.

Celje, 18. oktober 2019, Zavod Celeia Celje v ponedeljek, 21. oktobra ob 17. uri vabi na zadnje predavanje v sklopu ciklusa predavanj Urice groze na Starem gradu Celje. Tokratno predavanje bo obravnavalo čarovniške procese na Slovenskem. Magija in čarovništvo sta globoko zaznamovala kulturno sled današnjega zahodnega sveta. Iz tega izhodišča bo predavatelj dr. Matevž Košir predstavil značilnosti, kronologijo in potek čarovniških procesov na Slovenskem. Čarovniški procesi na Slovenskem so se začeli stopnjevati sredi 16. stoletja, najbolj pa so se razmahnili v drugi polovici 17. stoletja. Pojenjali so šele v prvi polovici 18. stoletja. Pri nas so bili procesi najštevilčnejši na Štajerskem na področju med rekama Dravo in Muro. Predstavljeni bodo najbolj znani preganjalci čarovnic, število in značilnosti žrtev, pravne podlage za procese, okoliščine, obtožbe in čarovniške predstave ter nekaj konkretnih primerov čarovniških procesov iz različnih časovnih obdobij. V poplavi predstav, informacij in dezinformacij bo predavatelj poskušal pokazati zgodovino napisano na podlagi arhivskih virov in omogočiti boljše razumevanje preteklosti, ki morda ni tako zelo oddaljena kot se nam zdi. Teorije zarote in sorodna metodologija vodenja procesov, seveda z nekoliko drugačnimi vsebinskimi poudarki, so bile naše sopotnice v še ne tako davni preteklosti.

Obisk predavanja je vštet v ceno dnevne vstopnice na Stari grad Celje, ki znaša 6 EUR.
Več: TIC Celje, 03 428 79 36 in FB Celje knežje mesto.

Na Starem Gradu Celje pa se obeta še en zanimiv dogodek in sicer pripovedovalski večer ”Ta bi na grmadi gorela”, v sredo, 30.10. ob 19. uri. Pripovedujejo Maša Budič, Gregor Hribar, Anja Kocman, Nuša Komplet Peperko, Daša Ozimek, Teja Peperko, Petra Rok in Boris Zgonc. V predstavi se uporablja odlomek iz romana Draga Jančarja >Katarina, pav in jezuit<, za kar se avtorju zahvaljujejo za dovoljenje uporabe odlomka.

Čarovnice. Bojevnice. Samotarke. Avanturistke. Upornice. Raziskovalke. Popotnice. Vseznalke. Mlade in Stare. Poročene in Samske in Vdove in Ljubice in Mame in Tete. Občutljive, tihe, drugačne, samosvoje, samozavestne, svobodne, intrigantne, neprilagojene, ognjevite, zapeljive, zapeljane, zavržene. Krive?
Pripovedovalska skupina Vodnikovih 9 je nastala v ljubljanski Vodnikovi domačiji, v okviru izobraževanja Pripovedovalskega varieteja pod mentorstvom Ane Duša in Špele Frljič. Ukvarjajo se z razvojem in promocijo sodobnega pripovedovanja, preizprašujejo pomen ljudskih zgodb in jih postavljajo v kontekst zgodovinskih, osebnih, političnih in družbenih kontekstov. Pripovedovanje postaja celostna gledališka izkušnja.

Prodaja vstopnic: TIC Celje, 03 428 79 36 in TIC Stari grad, 03 544 36 90. Cena vstopnice: 6 eur. Število vstopnic je omejeno. V primeru slabega vremena bo predstava v Celjskem domu.
Več: TIC Celje, 03 428 79 36 in FB Celje knežje mesto.

Čas

(Ponedeljek) 17:00

Lokacija

Stari grad Celje

Cesta na grad 78, Celje

Stari grad CeljeCesta na grad 78, Celje

X
100 queries in 0,269 seconds.