November, 2022

sre30nov(nov 30)20:00pet02dec(dec 2)21:00THE FOLLOWING BODYŠpitalska kapela

Več

Podrobnosti

Vabljeni na krstno izvedbo performansa vizualne umetnice Tatiane Kocmur, 30. novembra, 1. in 2. decembra 2022 ob 20. uri v Špitalski kapeli v Celju.

»Karkoli bolečina doseže, doseže deloma prek svoje nedeljivosti, to nedeljivost pa zagotavlja s svojim odporom do jezika.«
Elaine Scarry

V začetku leta 2022 se je Tatiana Kocmur pričela skozi umetniško perspektivo posvečati raziskovanju zgodovinskih in aktualnih problemov telesnega, spolnega nasilja ter koncepcij in jezika (ali pač ne-jezika) o bolečini. The Following Body je prva vizualna artikulacija tega raziskovanja.

Performans prikazuje težko razumljivo oziroma, natančneje, nepredstavljivo spremembo in prizadetost organizma zaradi nenadnega delovanja zunanje sile. Notranji konflikt razumevanja, priznavanja in sprejemanja predrugačene strukture telesa je v performansu viden navzven v podobi dveh semantičnih entitet: Ples nemih tvorb je senzualen in obenem agresiven. Njuno razmerje določata njuna soodvisnost in neločljivost. Enkrat sta vidni kot ljubimki, drugič kot nasprotnici. Postaneta eksponat ljubezni in sovraštva. V počasnem in bolečem prepletu dveh se vlogi agresorke in žrtve premešata. Njuni premiki izvajajo (ne)prijetne zvoke, ki opominjajo na vse, kar se ni moglo izreči in kar ne more biti izrečeno zaradi posttravmatskega sindroma in strahu, ki se pojavi ob zahtevnem, travmatičnem doživetju.

Performans je posvečen Juani in vsem žrtvam spolnega nasilja.

Podobe in zvoki, uporabljeni za oblikovanje žive kompozicije, so bili izbrani na podlagi pogovorov umetnice s posameznicami_ki, ki so v mladosti doživele_i spolno zlorabo.

Avtorica in izvajalka: Tatiana Kocmur; obleka: Jaka Grm; glas: Juana; video: Domen Martinčič; montaža videa in zvok: Tatiana Kocmur; pomoč pri izdelavi objekta: Stefan Doepner, Miha Erjavec; pomoč pri izvedbi: Liza Šimenc; fotografija: Nina Pernat; svetovanje: Matej Kejžar; producent: Ziga Predan; produkcija: Pekinpah

FB dogodek

Rezervacije

Akreditacije:
pr@pekinpah.com 
 

Dolžina performansa: 40′

www.tatianakocmur.art

 

Čas

November 30 (Sreda) 20:00 - December 2 (Petek) 21:00

Lokacija

ŠPITALSKA KAPELA

X
79 queries in 0,471 seconds.