Celjski zlati bralci prejeli nagrade


Minuli četrtek so se udeleženci prireditve Zlati bralci (naziv, ki ga prejmejo devetošolci za osvojitev bralnega priznanja v vseh letih osnovnega šolanja) podali na most besed med preteklostjo in sedanjostjo ter skupaj ugotovili, da je ljubezen, kot smisel življenja, brezčasna.

Druženje je potekalo na Celjski koči v organizaciji Mestne občine Celje in OŠ Frana Kranjca Celje.

Letos se je število Zlatih bralcev še za spoznanje povečalo. Nagrajencem, iz vseh celjskih osnovnih šol jih je bilo letos kar 141, je v svojem imenu in imenu MOC čestitala podžupanja MOC, Darja Turk in izrazila veselje, da je v letošnjem letu Zlatih bralcev več kot lani, kar je zagotovo tudi rezultat dela mentorjev z mladimi na področju bralne pismenosti.

Zlati bralci za devet let branja za bralno značko prejmejo knjižno nagrado. Letos jim društvo Bralna značka podeljuje pesniško zbirko BARŽ = KONS, ki je prejela nagrado za najbolje oblikovano knjigo leta. Mestna občina Celje pa je zlate bralce nagradila s knjižno nagrado Zgodbe o celjskih grofih in knezih, najnovejše delo Ivana Sivca.

Kulturni program z odlično igralsko, glasbeno in plesno interpretacijo učenk OŠ Frana Kranjca Celje in glasbene gostje Vesne Sauvage, pod mentorstvom profesoric Mateje Rokavec in Dragice Milojević ter scenografijo Cveta Prevodnika, je gledalce navdušil. Konstruktivizem in poezija Srečka Kosovela iz pesniške zbirke BARŽ = KONS je bil navdih, ki je oblikoval pripoved iskanja ljubezni kot bistva človečnosti. Njene sledove najdemo povsod. Lahko je čarobna formula 110=110=1+1=2=PAR, lahko Sidhartina pesem Ledena, ali Kosovelov verz … moja pesem je moj obraz … ali pa usodna ljubezen med Friderikom in Veroniko. O slednji in svojem delu je spregovoril tudi pisatelj Ivan Sivec.

Kulturno prireditev je zaključila ravnateljica šole, Danica Šalej, s spodbudnimi besedami o pomenu branja za življenje. Po pogostitvi so učenci dobili za nagrado še vožnjo z bobom, česar so se res razveselili.

D.M.