Mednarodni uspehi mlade glasbenice

15. 06. 2018 10:07

Konec maja je dijakinja Gimnazije Lava, Neža Pogačar, sodelovala na 8. mednarodnem Koroškem klavirskem tekmovanju, ki je plod trdega dela vseh navdušencev klavirske glasbe. Udeleženci so mladi nadobudni glasbeniki, ki svoj talent izražajo skozi glasbo.

Letos je v 11 kategorijah klavir solo in štirihj kategorijah klavirski duo tekmovalo 217 tekmovalcev iz petih držav (Avstrija, Hrvaška, Italija, Makedonija in Slovenija). Med njimi je bila tudi Neža, ki se vzporedno izobražuje v drugem letniku umetniške gimnazije, ki se izvaja na I. gimnaziji v Celju in na Glasbeni šoli Celje, v razredu asist. mag. Primoža Mavriča, prof..

neza_pogacar_italija_2018V 9. kategoriji klavir solo je osvojila zlato nagrado in 1. mesto ter posebno nagrado za najbolje izvedeno delo slovenskega skladatelja B. Glavina: NOKTURNO.

Na povabilo mednarodne strokovne žirije je igrala še na koncertu nagrajencev, kjer je nastopilo le devet najboljših solistov posameznih kategorij in štirje klavirski dueti.

Sredi maja je Neža nastopila na mednarodnem tekmovanju Tomaž Holmar v Malborghettu (vas v Videmski pokrajini ima tudi slovenski imeni Naborjet oz. Ovčja vas) v Italiji, kjer je tekmovala v kategoriji A4 (pianisti rojeni 2001-2002) in osvojila 1. nagrado. Mednarodna žirija je Nežin nastop ocenila z 98 od 100 točk in tako je postala absolutna zmagovalka kategorije A4. Zato je dobila priložnost, da je del tekmovalnega programa zvečer zaigrala še na podelitvi priznanj in nagrad. Predstavila se je z Bachovo Francosko suito št. 4, BWV 815, Allemande in Chopinovim Nocturnom v c-molu, Op. 48/1.  Po nastopu je za absolutno prvo mesto prejela še čudovit pokal.

Dodajmo, da se je istega meseca udeležila še 2. mednarodnega tekmovanja mladih violinistov in pianistov – Tartini 2018 v Piranu in se  domov vrnila s še eno 1. nagrado, kar je izjemen uspeh.

MJP

 

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
172 queries in 0,669 seconds.