K treznosti v prometu pozivali otroci iz šol in vrtcev

16. 11. 2016 10:49

V preventivni akciji za varnost v prometu, ki so jo v novembru organizirali Območna enota Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje v sodelovanju z vrtci in osnovnimi šolami iz celjske regije, Policijsko upravo Celje in Društvom za boj proti raku regije Celje, so tudi letos na Celjskem sodelovali številni otroci, učitelji, policisti in vozniki.

V aktivnosti »Otroci za varnost v prometu« je bilo v celjski regiji vključenih več kot 900 otrok in 44 mentorjev iz 26 vrtcev in osnovnih šol. V preventivnih uličnih akcijah je sodelovalo 13 osnovnih šol.

Akcijo so izvajali okrog martinovega

Otroci, stari od štiri do devet let, so od septembra likovno in literarno ustvarjali na temo alkohola in prometa. V likovnih izdelkih so orisali obrise svojih dlani in ob tem napisali ali narisali sporočila, s katerimi voznike pozivajo k treznosti. Tako so številni vozniki v času martinovega pred šolami od otrok prejeli otroške risbe z željo, da v prometu ne bo alkohola.

Preventivne ulične akcije potekajo tako, da policisti v izbrani prometni ulici ustavijo voznika, opravijo kontrolo dokumentov, potem pristopita otroka in vozniku podarita otroški izdelek (risbico s sporočilom) in zloženko o alkoholu ter mu zaželita srečno pot brez alkohola. Na ta način otroci izrazijo željo, da bi bili v prometu varni (fotografije s preventivne ulične akcije so izpred Osnovne šole Franja Malgaja Šentjur), kjer so se v projekt za večjo varnost v prometu vključili četrtošolci). Za vse udeležence v prometu – voznike, kolesarje in pešce – je ključna odločitev, da ne sedemo za volan, če smo pred tem pili alkohol ali užili kakšne druge psihoaktivne snovi. To je tudi tema za pogovor v družini ali spoznavanje in preverjanje stališč o alkoholu med odraslimi.

 

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
166 queries in 1,485 seconds.