Umrl častni meščan Celja, utemeljitelj turističnega marketinga v Sloveniji


ludvik_rebeusek_-_90_letVčeraj se je v starosti 96 let poslovil častni meščan Celja, mag. Ludvik Rebeušek. Za vrednote, ki jih je oblikoval na področju srednjega šolstva in zdraviliškega turizma in imajo trajen pomen za razvoj, ugled ter promocijo celjske občine doma in v svetu, mu je MOC leta 1993 podelila častni naziv.

Mag. Ludvik Rebeušek, profesor ekonomije, velja za prvega pravega teoretika in praktika turističnega marketinškega razmišljanja v Sloveniji.

Rodil se je v znani hotelirski družini v Celju. Gostinstvo in hotelirstvo je študiral na Dunaju.

Leta 1950 je bil imenovan za upravitelja takratne vajenske Šole za trgovske učence, ki ni imela svojih prostorov in so jo nameravali ukiniti. Zaradi njegove vztrajnosti in zagnanosti je bila leta 1957 zgrajena nova stavba, ki je pomenila prvi novi povojni srednješolski objekt v Celju. Kakovost izobraževanja in obseg učnih programov sta rasla iz leta v leto, različni oddelki pa so prerasli v samostojne šole. Na celjski šoli za prodajalce je uveljavil tako imenovani “celjski model” povezave med teoretičnim in praktičnim delom pouka, ki so ga v naslednjih letih prevzele vse trgovske in gostinske šole v Sloveniji, priporočen pa je bil tudi za vso Jugoslavijo.

Ludvik Rebeušek se je vse življenje še posebej zanimal za turistične razsežnosti naravnih zdravilišč zlasti na celjskem območju.

Med številnimi funkcijami, ki jih je opravljal, velja omeniti njegovo programsko vodenje Tribun tržnega gospodarstva na Rogli v organizaciji društva ekonomistov Celje in zelo aktivno članstvo v Turističnem društvu Celje. Smisel za inovativnost, organizacijo in izjemna delovna vztrajnost sta ga ponesli v številna domača in mednarodna strokovna združenja.