Ladislav Rebek – v kraljestvu globokih tonov


Ladislav Rebrek je na domačem in tujem glasbenem prizorišču poznan kot vrhunski in  mednarodno priznan jazz glasbenik, solist na inštrumentu kontrabas in bas kitari, ustvarja tudi kot aranžer in komponist, je učitelj glasbene teorije, zborovskega petja in violine.

Profesionalno kariero je začel kot 17-letnik v  komornem orkestru in filharmoniji kot violinist, nadaljevanje izobraževanja je dopolnil kot jazz glasbenik po učnem programu Berkeley College of Music. Že več kot 50 let je profesionalni jazz glasbenik, solist in pedagog. Bil je član številnih jazz zasedb. Leta 1966 je postal član Big banda RTV-Slovenija na kontrabasu in bas kitari pod vodstvom velikega mojstra, aranžerja in komponista Jožeta Privška. Kot basist je posnel in spremljal preko 10. tisoč skladb vseh pop in jazz žanrov. Njegov način igranja je skupaj z drugimi solisti močno vplival na izvedbeno in zvočno prepoznavnost big banda RTV Slovenija. Nastopal je s številnimi  svetovno znanimi jazz glasbeniki (Clark Terry, Johnny Griffin, Woody Shaw, Phily  Jones, Lee Harper ter domačimi kot so – Quartet T. Janša, Trio Štingl, Greentown jazz band s katerimi je nastopal v Ameriki. Po letu 1983 se je začel ukvarjati z možnostmi širšega izraza bass kitare, z idejo, da omenjeni glasbeni inštrument postavi na pozicijo popolnega  samostojnega inštrumenta. To zahtevno nalogo je vzel za svoje življenjsko delo in ga dokumentiral na svoji zgoščenki, »Pictures of the world«. 

Enkratnost in svetovna novost v  baskitarski glasbeni literaturi so vsekakor številni dueti za bas kitaro, ki jih pred tem nikjer še ni bilo. To je unikatni poseg in posebnost v baskitarski koncertni glasbi.

Popolnoma nove skladbe – dueti in koncertni aranžmaji za bas kitaro –  so s podporo sodelavcev – učiteljev Glasbene šole Celje zazveneli v edinstveni zvočni podob in tako se je bas kitara prav na odru Glasbene šole Celje prvič pojavila v popolnoma novi vlogi.

Na koncu vsem uka željnim glasbenikom želi Ladislav Rebrek pomagati strokovno pri učenju in lažjem razumevanju zelo popularnega glasbenega inštrumenta. V ta namen je napisal nekaj knjig, zadnjo med njimi Big funk text book-slap je namenjena začetnikom kot tistim, ki tovrstno tehniko igranja bas kitare že obvladajo, vendar bi vseeno radi izvedeli nekaj  novega.

Duo bas kitar je zazvenel tudi včeraj (v sredo, 19. aprila) na odru Koncertne dvorane Glasbene šole Celje skupaj z ostalimi nastopajočimi učenci nadstandardnih programov jazza, bas kitare, plesne pripravnice ter elektronskih klaviatur.

Vir in foto: Glasbena šola Celje