XXIV. Novačanova gledališka srečanja 2016: Slavnostna otvoritev festivala in prva predstava (foto, video)


DSCN0369 (Kopiraj)V petek zvečer je Gledališče Zarja Celje zopet odprlo svoja vrata za XXIV. Novačanova gledališka srečanja 2016.  Ta priljubljeni festival ljubiteljskih gledaliških skupin bo potekal med 14. oktobrom in 12. novembrom,  v Gledališču Zarja, v Trnovljah pri Celju.

Novačanova gledališka srečanja, festival ljubiteljskih gledališč, prirejajo v spomin na znanega slovenska dramatika, novinarja, publicista, pesnika in pisatelja ter predvojnega politika Antona Novačana (1887- 1951).

Letošnji selektor, igralec (in režiser) Marko Plantan, je v tekmovalni del festivala uvrsti  5 predstav gledaliških kolegov iz Kranjske Gore, Deskel, Medvod, Jesenic in Celja. Poleg tekmovalnega dela pripravljajo tudi pester spremljevalni program s krajšo slovesnostjo v spomin Antonu Novačanu, celodnevno gledališko delavnico in zaključno domačo predstavo – premiero komedije »Božanska komedija«.

DSCN0380 (Kopiraj)

V petek je potekala slavnostna otvoritev festivala, v okviru katerega je delovanje Gledališča Zarja Celje in uspeh ter raznovrstnost Novačanovih gledaliških srečanj pozdravila tudi Marijana Kolenko. Tudi sami se lahko strinjamo, da Gledališče Zarja Celje prispeva pomemben delež k celjskemu kulturnemu dogajanju, ki upošteva gledališče kot izjemno pomemben medij.

TA BOL’ TEATER DO SOLZ NASMEJAL OBISKOVALCE

DSCN0343 (Kopiraj)Po otvoritvi je obiskovalce Gledališča Zarja Celje čakala še posebna poslastica, saj so si lahko ogledali 1. tekmovalno predstavo v okviru letošnjih Novačanovih gledaliških srečanj. Kulturno prosvetno društvo Josip Lavtižar Kranjska Gora TA BOL’ TEATER je na celjske gledališke deske namreč pripeljalo komedijo Trikrat Da (Robin Havdon).

Tako imenovana romantična komedija na zanimiv in komičen način prikazuje bogato, sodobno aristokratsko družino, katere osrednji lik je zaročenka Diana, ki se pripravlja na poroko, toda ves čas hrepeni po resnično pravi ljubezni, ki je do danes še ni doživela in občutila. Ali prava ljubezen sploh obstaja? Obstaja ljubezen na prvi pogled? V predstavi polni zapletov, ugank in preobratov, igralski liki resnično zaživijo ter gledalca ves čas držijo v napetosti in pričakovanju.

DSCN0389 (Kopiraj)Igralsko ekipo sestavlja ubrana in izkušena igralska druščina članov KPD Josip Lavtižar Kranjska Gora: Petra Mlinar, Stane Jakelj, Nataša Vidic, Polona Bačnar, Marko Koder in Fredi Grilc.

Predstava pod taktirko režiserke Tatjane Peršuh je navdušila tudi obiskovalce Novačanovih gledaliških srečanj, saj so lahko skozi prizmo sproščene komedije dobili vpogled v srčne tegobe, ki nam lahko še kako hitro zameglijo razum.

Ob koncu večera je igralec Marko Koder prejel tudi nagrado za igralca večera, saj je v vlogi Geoffa brezkompromisno prepričal strokovno komisijo s svojo iskrenostjo in humornimi vložki.

XXIV. Novačanova gledališka srečanja so se šele začela, tako da nikar ne spreglejte tudi sledečih predstav, ki jih lahko sicer spremljate tudi v našem koledarčku dogodkov.

PROGRAM XXIV. NOVAČANOVIH GLEDALIŠKIH SREČANJ

21. oktober ob 19.30

2. tekmovalna predstava

KD “Svoboda” Deskle, Gledališka skupina MAK: Po motivih drame “Zasebno življenje” avtorice Ulrike Syha: “ČRNO, BELO.!?”

28. oktober ob 19.30

3. tekmovalna predstava

KUD Fofité: Jasmina Reza: “BOG MASAKRA”

4. november ob 19.30

4. tekmovalna predstava

KD Igralska skupina pri gledališču Toneta Čufarja Jesenice: Martin McDonagh: “SAMOTNI ZAHOD”

11. november ob 19.30

5. tekmovalna predstava

Gledališče Hiše kulture Celje: Po romanu “Živalska farma” Georgea Orwella in stripu “Živalska kmetija” Andreja Rozmana (v prir. Luke Marcena in Nuše Komplet): “ŽIVALSKA FARMA”

12. november ob 19.30

Zaključna predstava (izven tekmovalnega programa) – premiera

Gledališče Zarja Celje: Isidor Štok: “BOŽANSKA KOMEDIJA”

XXIV. Novačanova gledališka srečanja bomo z zanimanjem spremljali tudi mi, vas pa vabimo k ogledu fotogalerije in video posnetka s slavnostne otvoritve festivala in 1. tekmovalne predstave “Trikrat Da!”

[simpleviewer width=100% height=700 id=1041]

Tina Ožvald

novacanova-klik-polsi2016