Zgodovinski arhiv Celje vabi na sprehod skozi sedemdeseta (video)


Razstavljeni predmeti dodatno razkrivajo duh časa sedemdesetih.
Razstavljeni predmeti dodatno razkrivajo duh časa sedemdesetih.

Zgodovinski arhiv Celje je v četrtek odprl tretjo iz serije razstav Dekade: sedemdeseta, ki obravnava skozi arhivsko gradivo dogodke in duh časa v Celju in okolici med letoma 1970 in 1979.

Z obravnavo sedemdesetih let 20. stoletja skozi arhivsko gradivo Celja in okolice, prihaja Zgodovinski arhiv Celje na polovico serije Dekade. Projekt so začeli pred dvema letoma z devetdesetimi (nadaljevali v osemdeseta) in napovedali ob tedaj aktualnem praznovanju 60. obletnice arhiva, da se bodo podali na pot do petdesetih, ko je bil arhiv ustanovljen.

Z razstavo #dekade70 se je Zgodovinski arhiv Celje tako znašel na sredini svoje poti. Pri tem pa ostajajo zvesti ustaljenemu konceptu, saj vsako dekado razdelijo na obdobja, ki so vezana na vsebinske sklope, ki se v glavnem podrejajo arhivskemu principu dela.

Pogled na sedemdeseta skozi prizmo aktualnosti
Deček z naslovnice kataloga v trgovini Mavrica izbira barve.
Deček z naslovnice kataloga v trgovini Mavrica izbira barve.

Tudi sedemdeseta so razdelili na več sklopov, in sicer na samoupravljanje, pravosodje, družbenopolitične organizacije, gospodarstvo, potrošništvo, vzgojo in izobraževanje, zdravo, kulturo in šport, poseben del pa je namenjen tudi Zgodovinskemu arhivu Celje na papirnatih avionih sedemdesetih.

Po besedah dr. Boruta Batagelja, direktorja Zgodovinskega arhiva Celje, razstavo še posebej zaznamujeta dve fotografiji. Gre za fotografijo blokov na Lavi in fotografijo dečka, ki v trgovini Mavrica izbira barve. Obe imata močno simbolno vrednost, še posebej druga fotogafija. Tako kot deček izbira barvo, poskuša namreč tudi Zgodovinski arhiv Celje na svoj način obarvati to dekado in prispevati k temu, da na to obdobje gledamo skozi različne barve.

S tem projektom namreč želijo preseči svoje poslanstvo arhivske družbe in poskušajo vplivati tudi na raziskovalne pristope. Verjamejo, da vam bo sprehod čez razstavo in katalog pustil vtis živahnega dogajanja te dekade, spodbudil kakšen spomin, predvsem pa odprl razmišljanja o preteklem in tudi sodobnem svetu. Sedemdeseta so v preseku družbenega in individualnega doživljanja zelo zanimiva in raznolika dekada.

Borut Bategelj in Vesna Sirk sta podrobneje predstavila razstavo Dekade: sedemdeseta.
Borut Bategelj in Vesna Sirk sta podrobneje predstavila razstavo Dekade: sedemdeseta.

Kot dodaja soavtorica razstave Vesna Sirk, je namreč prav sedemdeseta močno zaznamoval duh političnega idealizma, ki se je zlival tudi na druga področja delovanja.

Kritično oko lahko torej v razstavi najde številne razlike med nekoč in danes, saj jo lahko spremlja skozi prizmo aktualnosti.

Razstava ima namreč to moč, da pritegne tako zaradi sladkega okusa preteklosti, kot pa tudi iz vidika sedanjosti in razvoja družbe.

Dekade: sedemdeseta je razstava, ki bo vsakogar navdušila.

Poglejmo, kaj je o njej povedal dr. Borut Bategelj: