Odvoz bioloških odpadkov po novem plačljiv (cene storitve)

11. 01. 2013 13:04

V celjskem podjetju Simbio so z novim letom začeli zaračunavati zbiranje in odvoz bioloških odpadkov. Do zdaj je te storitve niso zaračunavali in s tem izgubili precej denarja. Nas je zanimalo, kakšne so nove cene odvoza. Pa tudi, ali se bodo Celjani zdaj, ko bo treba odvoz smetnjaka plačati, raje odločili za brezplačno kompostiranje doma…

Prvo poskusno zbiranje bioloških odpadkov se je začelo jeseni 2007 v ožjem delu mesta Celje. Potem se je območje odvoza najprej razširilo v strnjena naselja občin Šentjur, Vojnik in Štore, pa tudi širše. Skupaj je bilo do lani razdeljenih 8 tisoč rjavih zabojnikov, od tega skoraj 6 tisoč 800 120-litrskih in približno 1150 240-litrskih zabojnikov.

Storitve do zdaj ni bilo treba plačati, a so imeli zaposleni z našimi biološkimi odpadki vseeno kup dela. “Če bi jo zaračunali, bi to letno pomenilo približno 900 tisoč evrov,” nam je pojasnila tiskovna predstavnica Simbia Helena Kojnik. (okvirni izračun glede na povprečne cene za 120- in 240-litrske posode v v vseh 12 občinah, kjer opravlja GJS Simbio).

Cene zbiranja in odvoza bioloških odpadkov na Celjskem

V Celju boste uporabniki individualnih objektov za praznjenje 120 –litrskega zabojnika pozimi plačevali 5,37 evra, poleti pa dodatnih 7,45 evra.

Odvoz 240-litrskega zabojnika vas bo v zimskem času stal 10,74 evra več, poleti pa 14,92 evra več.

Enake cene veljajo za večstanovanjske objekte, a se bo vsota razdelila med število uporabnikov, odvisna pa bo od števila zabojnikov in velikosti.

Za lažjo predstavo:

Na Dečkovi 52 v Celju prebiva 37 stanovalcev, ti pa imajo en 240-litrski zabojnik. V poletnem času bodo za storitev zbiranja in odvoza bioloških odpadkov plačevali 28 centov več po osebi, v zimskem pa 14 centov po osebi več.

In primer Kersnikove 30, kjer prav tako prebiva 37 stanovalcev, a imajo 2 240-litrska zabojnika za ločevanje bio odpadkov. Tam bodo v poletnih mesecih plačevali 57 centov več po osebi in v zimskem času 28 centov več po osebi.

Koliko bo strošek višji na posamezno stanovanjsko enoto, je odvisno od števila prijavljenih oseb na posamezno enoto, nam je pojasnila predstavnica za odnose z javnostmi pri Simbiu Helena Kojnik.

Privarčujte s hišnim kompostiranjem

Uporabniki imamo sicer že veš čas možnost, da kompostiramo doma. Za to je sicer treba imeti prostor, pa tudi nekaj osnovnega znanja. Vendar pa lahko s tem nekaj prihranite. Navodila za postavitev hišnega kompostnika najdete tukaj.

Da se bodo uporabniki zdaj, ko je storitev plačljiva, raje odločali za hišno kompostiranje, so nam potrdili tudi v Simbiu.

»Da, izjave o hišnem kompostiranju pri individualnih objektih, ki smo jih prejeli do torka, 8. 1. 2013, potrjujejo dejstvo, da se bodo uporabniki storitev v večji meri odločili za hišno kompostiranje. Prejeli smo že okoli 800 takšnih izjav,« je povedala Kojnikova.

t: škumer

Oznake: , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
184 queries in 1,154 seconds.