V Celju slavnostno odprli uradno navijaško cono, pred tem še razstavo o zgodovini celjske košarke (foto in video)


Danes dopoldne je tudi Celje v polnosti zaživelo v utripu EuroBasketa 2013. Na trgu celjskih knezov je ob desetih dopoldne potekalo slavnostno odprtje razstave Iz ulice na prvenstvo: oris zgodovine celjske košarke, uro kasneje pa je na Krekovem trgu vrata uradno odprla navijaška cona.

Omenjena razstava je sad sodelovanja Zgodovinskega arhiva Celje ter Muzeja novejše zgodovine Celje, ob pomoči celjske občine. Razstava bo pospremila ta veliki športni dogodek, ki se bo v Sloveniji odvijal vse do 22. septembra. Na odprtju so bili prisotni podžupanja mag. Darja Turk, direktorica Občinske uprave Tina Kramer, direktor Zgodovinskega arhiva Celje dr. Borut Batagelj, direktorica Muzeja novejše zgodovine Celje Tanja Roženberger, številni nekdanji košarkarji ter ostali gostje.

Zanimiva razstava, ki si jo lahko ogledate vse do 22. septembra.

Prisotne je nagovoril direktor Zgodovinskega arhiva Celje dr. Boru Batagelj, ki je izrazil veselje nad realiziranim projektom in izpostavil metaforiko naslova razstave, ki se nanaša na celjsko košarko, katere rojstvo je bilo povezano z ulico. Povzel je celotno pot nastanka razstave in se zahvalil vsem, ki so pomagali pri soustvarjanju razstave.

Razstavo je slavnostno odprla podžupanja mag. Darja Turk, ki prav tako ni skoparila s pohvalami in navdušenjem nad razstavo: “Veseli smo, da se v Celju toliko ljudi trudi, da bo mesto te dni zares dihalo s košarko. Zahvaljujem se Zgodovinskemu arhivu Celje in Muzeju novejše zgodovine Celje, ker sta na ogled postavila bogato zgodovino celjske košarke, na katero so nekateri morda že kar malo pozabili. Prepričana sem, da se bo marsikateri radoveden pogled ustavil na teh panojih, ki spominjajo tudi na zlata leta celjske košarke.”

Obiščite spletno stran www.thermana.si in si oglejte aktualno ponudbo razvajanja za sprošanje telesa in umirjanje duha po ali pred ogledom napetih košarkarskih tekem

Zgodovina celjske košarke seže v čas pionirja celjske košarke Slavka Kokota. Predvsem pa je Celje v 70-tih in 80-tih letih minulega stoletja dihalo s košarko, dvorane so pokale po šivih, različne selekcije pa so mestu ob Savinji prinesle številne uspehe. Mladinci so bili leta 1978 v Sarajevu prvaki Jugoslavije, kadeti pa v Skopju leta 1982. Članska ekipa se je dvakrat uvrstila in obstala v drugi zvezni ligi, ki je bila v marsičem trša od prve.

Leta 1979 je bila celo na njenem pragu. Leta 1982 so bili Celjani pokalni prvaki Slovenije, potem ko so v finalu popolnoma potolkli Olimpijo z 103 : 79. Ko so uspehi celjskih košarkarjev izostali, so se marljivi domači organizatorji v veri, da bi košarka spet poletela, lotili organizacije prireditev. V Celju je bilo leta 1980 mladinsko evropsko prvenstvo, leta 1999 evropsko kadetsko prvenstvo. Celjsko košarko v zadnjih letih v zvezde kuje predvsem ženski klub, ki je bil do danes že devetkrat državni prvenstveni in pokalni prvak. Razstavo si lahko ogledate vse do 22. septembra.

Pred kamero smo povabili direktorja Zgodovinskega arhiva Celje dr. Boruta Batagelja, ki nam je zaupal nekatere podrobnosti v zvezi z razstavo. Posnetek si lahko ogledate na koncu prispevka.

Dunking Devils so pokazali obilo akrobatske spretnosti in znanja

Po odprtju razstave pa se je dogajanje preselili na Krekov trg, kjer je potekalo odprtje uradne navijaške cone Celje. Tam sta prisotne zabavala znana radijska moderatorja Janko in Diana. Predstavili so se tudi akrobatska skupina Dunking Devils, ki so navdušili s svojimi nastopi. V akrobacijah so se lahko preizkusili tudi mimoidoči ter najmlajši, ki so se udeležili odprtja navijaške cone.

Ob 13. uri, pred uvodno tekmo Gruzija : Poljska, je nastopila Banda Berimbau, ki je nastopila tudi pred pričetkom druge tekme Španija : Hrvaška. Pred vrhuncem današnjega dogajanja, tekme med Češko in Slovenijo, pa bodo navijače na uradni navijaški coni zabavali člani skupine Tabu.

Celje je torej odlično pripravljeno na zgodovinski spektakel, ki se bo v knežjem mestu odvijal vse do ponedeljka, 9. septembra. zagotovo ni odveč opozoriti, da bo iz navijaške cone, do dvorane Zlatorog, kjer bodo potekale tekme, vozil brezplačni turistični vlakec.

Razpored tekem, ki se bodo odvijale v Celju:

Sreda, 4. september:

14:30 Gruzija : Poljska

17.45 Španija : Hrvaška

21:00 Češka : Slovenija

Četrtek, 5. september:

14:30 Hrvaška : Gruzija

17:45 Poljska : Češka

21:00 Slovenija : Španija

Sobota, 7. september:

14:30 Španija : Češka

17:45 Hrvaška : Poljska

21:00 Gruzija : Slovenija

Nedelja, 8. september:

14:30 Poljska : Španija

17:45 Češka : Gruzija

21:00 Slovenija : Hrvaška

Ponedeljek, 9. september:

14:30 Gruzija : Španija

17:45 Hrvaška : Češka

21:00 Slovenija : Poljska

Celotno dogajanje na uradni navijaški coni pa si lahko ogledate na tej povezavi (klik!).

Vabljeni k ogledu spodnjih video posnetkov, pred kamero smo povabili dr. Boruta Batagelja, ki nam je zaupal podrobnosti o razstavi, o pestrem dogajanju na uradni navijaški coni pa je spregovorila Jerneja Kolar iz Zavoda Celeia Celje. V zadnjem video posnetku pa si lahko ogledate nekaj utrinkov nastopov akrobatske skupine Dunking Devils.

Vabljeni tudi k ogledu spodnje galerije fotografij, posnetih na dogodkih.

[simpleviewer width=100% height=700 id=425]

v/t/f: Egon Horvat