Srednješolci iz Španije obiskali tudi Mestno občino Celje


Pooblaščenec župana Mestne občine Celje Stane Rozman je danes dopoldne sprejel dijake iz Španije, s srednje šole IES Ramiro II iz mesteca La Robla iz province León.

Pooblaščenec je španskim dijakom na kratko predstavil mesto Celje, izrazil zadovoljstvo nad tovrstnim povezovanjem mladih in upanje, da bodo dijaki nadaljevali z izmenjavami.

Španski gostje se s slovenskimi vrstniki dobro razumejo, postali so prijatelji, za dijake Gimnazije Celje – Center pa je to odlična priložnost za izpopolnjevanje znanja španskega jezika.

Dijake sicer gosti Gimnazija Celje – Center, spremljata jih ravnateljica Marta Prieto Sarro in profesor španskega jezika César Martínez Callejo. Nastanjeni so pri celjskih gimnazijcih, vsak dan pridejo tudi z njimi v šolo, kjer lahko primerjajo način poučevanja v Sloveniji in Španiji. Gimnazija jim je pripravila tudi vrsto dodatnih aktivnosti, med drugim ogled Šmartinskega jezera, mesta Celje, Starega gradu, Ptuja in Maribora.

To je drugi del špansko – slovenske izmenjave. Novembra lani so bili v Španiji na obisku Celjani.

Izmenjava ne poteka pod okriljem nobenih evropskih organizacij, ampak je organizirana spontano vsakih nekaj let. Špance je Celje navdušilo, ko so sodelovali na III. mednarodnem festivalu srednješolskih gledališč v španščini, februarja 2008, ko se je tudi razvilo prijateljstvo med špansko šolo in celjskimi gimnazijami.

A. T. H.