Osnovna šola Prebold svojih učencev noče več voziti na sistematske preglede


Na Osnovni šoli v Preboldu so razburili z odločitvijo, da svojih učencev ne nameravajo več voziti na sistematske zdravstvene preglede. Na ravnatelja sedaj letijo očitki, da ruši dobro utečene prakse.

Ravnatelj šole Oton Račečič pravi, da pregledi niso zakonsko obvezni poleg tega pa, da so jih do te odločitve privedli različni dejavniki.

sistematski-pregledV Osnovni šoli Prebold so z odločitvijo, da svojih učencev ne bodo več vodili na sistematske preglede, dvignili veliko prahu. Mnogi sedaj preboldskemu ravnatelju Otonu Račečiču očitajo, da ruši dobro ustaljene prakse. Sam pa odgovarja, da pregledi niso zakonsko obvezni ter, da imajo več razlogov zakaj so se tako odločili.

Kot je za spletni Dnevnik izjavil ravnatelj Račečič je eden izmed problemov v tem, da učitelji ure, ki jih preživijo na teh pregledih, nimajo plačane, medtem ko zdravstveni delavci za to plačilo dobijo. Poleg tega se morajo v šoli prilagajati datumi, ki ga zdravstveni dom določi. Izpostavlja tudi osebne podatke, ki jih morajo posredovati pri čemer verjetno kršijo določila o varstvu podatkov.

Izpostavi tudi problem, da morajo učitelji o podrobnostih pregleda vsakega otroka seznanjati starše, kar se mu zdi pri takšni masi otrok nemogoče, saj si učitelj ne more zapomniti podatke za več deset otrok. Poleg tega meni tudi, da je zdravstveno varstvo otrok domena staršev in ne šole.

Slednje je res, toda v Zvezi prijateljev mladine opozarjajo, da so s tem otroci vsaj tu enakopravni in imajo na voljo enake minimalne storitve in standarde. Nekateri starši namreč svojih otrok, zaradi takšnih in drugačnih razlogov, sicer nikoli nebi peljali na takšen pregled.

A po drugi strani je Račečič poudarja, da je eden izmed problemov tudi ta, da imajo čedalje več težav tudi s starši otrok, ki so proti cepljenju. Nekateri starši pa da otrok na dan sistematskega pregleda niti ne pripeljejo v šolo.

»Sodelovanje šol in zdravstvenih domov v praksi poteka dobro in na različne načine. V zadnjih letih pa starši vedno pogosteje izražajo željo, da bi pri teh pregledih sodelovali. Na to, da starši izražajo željo po individualnih pregledih, pa nas opozarjajo tudi ravnatelji,« pa so za Dnevnik med drugim povedali na ministrstvu.

Morda pa je rešitev ravno ta, česar se sicer že poslužujejo nekatere šole. Torej, da šola vabila na sistematske preglede pošlje staršem, ki nato na dogovorjeni dan pripeljejo otroka v zdravstveni dom, kjer ni prisotnih učiteljev temveč zgolj starši, otroci in zdravstveno osebje.

Seveda pa bi bilo dobro zadevo tudi zakonsko bolje doreči.