Izguba SBC s skoraj 6 znižana na 1 milijon evrov


Svet zavoda Splošne bolnišnice Celje je na petkovi 9. redni seji obravnaval Sanacijski program za zagotovitev poslovne in plačilne stabilnosti v SBC ter Program dela in finančni načrt za leto 2018. Oba dokumenta je pozitivno ocenil, uprava SBC pa ju je v opredeljenem posredovala v nadaljnjo obravnavo na Ministrstvo za zdravje.

SBC je na podlagi Zakona o interventnih ukrepih za zagotovitev finančne stabilnosti javnih zdravstvenih zavodov, katerih ustanoviteljica je Republika Slovenija  bolnišnica v sanaciji, zato so morali pripraviti program sanacije, s katerim bodo v naslednjih štirih letih zagotovili poslovno in plačilno stabilnost bolnišnice. Pri tem so izhajali iz negativnega rezultata poslovanja v višini 5,9 mio €, ki bi ga bolnišnica zabeležila v letu 2017, če z interventnim zakonom ne bi pridobila finančnih sredstev v višini 4,9 mio €. Z interventnimi sredstvi pa je bolnišnica leto 2017 zaključila z 1 mio € izgube.

Sanacijski program, ki se bo uresničeval od leta 2018 do 2021, predvideva postopno zmanjševanje izgube, saj bodo zastavljeni ukrepi začeli učinkovati v različnih časovnih obdobjih. Kratkoročni bodo začeli učinkovati takoj, dolgoročni pa bodo pozitivne učinke začeli prinašati vse do konca leta 2020. Učinek sanacijskih ukrepov je v letu 2018 ocenjen na približno 2 mio € in za ta znesek zmanjšuje negativni rezultat, ki ga v letu 2018 predvideva obravnavani finančni načrt. Ta predvideva, da bo kljub učinku sanacijskih ukrepov in zvišanju cen zdravstvenih storitev za 5 % (brez upoštevanja inflacije), bolnišnica v letu 2018 poslovala s 3,780 mio € (3,24%) izgube. Vzrok takšnemu rezultatu poslovanja v letu 2018 je predvsem dvig plač iz naslova sprememb kolektivnih pogodb iz leta 2017 ter sprostitev napredovanj in ukrepov po Zakonu o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela za leto 2017 in drugih ukrepih v javnem sektorju.

Svet zavoda se je z vsebino obeh dokumentov seznanil, ju obravnaval, oba dokumenta pozitivno ocenil in ju predal v nadaljnjo obravnavo Ministrstvu za zdravje. Sanacijski program bo zdaj obravnaval še Sanacijski odbor in ga nato predložil v potrditev ministrici za zdravje. Ko bo sanacijski program potrjen, pa bo Svet zavoda lahko dokončno potrdil še letošnji finančni načrt, saj takšno proceduro predpisuje interventni zakon.