Prvo soočenje celjskih županskih kandidatov, katerih fotografije mesta so na ogled (foto, dopolnjeno)


Danes se je v Celjskem mladinskem centru odvil strukturiran dialog kandidatov za župana Celja v organizaciji Celjskega mladinskega centra, Zavoda Fokus, Kluba študentov občine Celje, Komisije za mladinska vprašanja in Radia Študent.

Pred soočenjem je Zavod FOKUS kandidate postavil pred poseben izziv: županski kandidati so namreč prejeli fotoaparate za enkratno uporabo, z nalogo, da na domače mesto pogledajo skozi fotografski objektiv in Celje predstavljajo v luči, kot ga doživljajo oni.

fotografije_kandidati_oktober_2018_1

fotografije_kandidati_oktober_2018_2V sklepnem delu soočenja je potekala razstava izbranih del vseh kandidatov, ki jih je izbrala strokovna žirija. Ob vodenem skupinskem ogledu razstave, so kandidati pokomentirali svoje fotografije in pojasnili razloge za njihov nastanek.

Ob tem smo jim zastavili tudi vprašanje, kako skozi svoje fotografije vidijo prihodni razvoj mesta Celja. Najbolj izpostavljena problematika je bila degradirano ozemlje stare Cinkarne, razvoj starega mestnega jedra in obuditev priljubljenih destinacij za oddih izven mestnega središča.

Ob tem je direktor Zavoda FOKUS, Matej Gorjup dejal: ’’Presenetil nas je odziv in angažiranost kandidatov, pri pregledovanju fotografij pa smo zaznali ponavljajoče se motive, kar očitno kaže na odprte problematike mesta Celja, katerih se večina kandidatov zaveda’’.

Ena izmed problematik, o katerih je tekla beseda na soočenju, ki so se ga udeležili: Sandi Sendelbah (Odprto Celje), Bojan Šrot (Celjska županova lista), Branko Verdev (Socialni demokrati), Matevž Vuga (Stranka modernega centra), Marko Zidanšek (Slovenska ljudska stranka) in Mateja Žvižej (Levica), so bile tudi priložnosti za mlade, ki jih ponuja mesto Celje (izobraževanje, stanovanjska problematika, izseljevanje mladih).

’’Predvsem si želim, da bi mladi v večji meri izkoristili tovrsten del komuniciranja z odločevalci in da to ne bo samo v času volitev, ampak da se tudi po volitvah mladi pogovarjajo o tematikah, ki jih prizadevajo,’’ je ob tem dejala direktorica Celjskega mladinskega centra, Sonja Majcen.

Razstavljene fotografije bodo na ogled v Celjskem mladinskem centru do 5. novembra.

Dodano naknadno

Preberite tudi prispevek v Delu (klik!), Brane Piano pa je navrgel, da je bilo na dogodku mladih še najmanj.

*foto: Matic Gabriel